Aantal zelfstandigen hoger dan in buurlanden

Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) heeft een onderzoek gedaan naar het percentage zelfstandigen in vergelijking met buurlanden. Statistiekbureaus uit Duitsland en België hielpen mee aan dit onderzoek.

Samen met statistiekbureaus uit België en uit het Duitse Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen heeft CBS onderzoek naar het percentage zelfstandigen gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat in Nederland in 2018, van de beroepsbevolking tussen de 25 en 65 jaar, 17% werkzaam is als zelfstandige. In België is dit percentage wat lager, namelijk 13%. Dit percentage bedraagt in Duitsland, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, gemiddeld 9%.

In België is er maar een klein verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen ligt het percentage gemiddeld 1% hoger dan in Wallonië. Bij het grensgebied van Nederland en België wijkt het percentage nauwelijks af.

Het grootste verschil ligt bij de laag- en middelbaaropgeleiden van Nederland en Duitsland. In Nederland is hiervan namelijk 17% zelfstandige. Terwijl in Duitsland dit percentage veel lager ligt, namelijk op 7%.

Bij de hoogopgeleiden liggen de percentages wat dichter bij elkaar. In Nederland werkt 17% procent hiervan als zelfstandige in vergelijking met 14% van de Duitse gebieden.

Eerder deze maand publiceerde het CBS ook al cijfers met betrekking tot de in- en uitstroom van zelfstandigen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl