ACM verscherpt toezicht op energiecontracten van zzp’ers

Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de controle op energieleveranciers verscherpen. Het AD meldt dat zzp’ers en kleine ondernemers vaak aan energiecontracten worden gebonden die voor (grote) zakelijke gebruikers bedoeld zijn.

Contracten ten nadele van de zzp’er

Volgens ACM horen zzp’ers, die staan geregistreerd op een woonadres, dezelfde behandeling te krijgen als consumenten. Echter ontvangen veel zzp’ers telefoontjes van energieleveranciers met misleidende aanbiedingen. Zo krijgen zzp’ers zakelijke energiecontracten aangeboden in plaats van een consumentencontract. Dit is in strijd met de rechten van zelfstandige ondernemers. Gewone consumenten hebben namelijk recht op de wettelijke bedenktijd, schriftelijke contracten en lagere boetes bij vroegtijdig overstappen. Zakelijke contracten hebben andere voorwaarden, die vaak nadeliger zijn voor de zzp’er maar voordeliger voor de energiemaatschappij.

Sancties

De ACM wil dit probleem tegengaan door boetes en dwangsommen op te leggen aan  energieleveranciers die zich hieraan schuldig maken. Een woordvoerder van de ACM vertelt dat dit in het uiterste geval €900.000 of 1% van de omzet kan bedragen.

Meer bescherming zzp’er

De ACM gaat naast controle op energieleveranciers ook kijken of zij kwetsbare zzp’ers kan ondersteunen.

 

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl