Acture Groep wil hogere zelfstandigenaftrek voor zzp’ers

De Acture Groep wil dat zzp’ers met arbeidsongeschiktheidsverzekering een hogere zelfstandigenaftrek ontvangen dan zzp’ers zonder aov, dit meldt De Telegraaf.

Maudie Derks, directeur van Acture Groep, vindt dat het onverstandig is van het kabinet om de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen. Acture Groep is de uitvoerder van de ziektewet in Nederland.

Er is al een langere tijd discussie over de positie van de zzp’er en de verzekeringsplicht. Afgelopen jaren zijn het aantal zzp’ers die zich hebben verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid fors gedaald volgens cijfers van het CBS. In 2016 was dit namelijk één op de vijf zzp’ers, tegen bijna één op de vier zzp’ers in 2011. De daling was groot in onder andere de bouw-, horeca- en vervoerbranche.

Volgens Derks hebben zzp’ers zelf verantwoordelijk zijn voor het feit dat zij als zzp’er voor zelfstandigheid kiezen. Ze vindt dat deze ondernemers dan ook de zelfstandigenaftrek mogen gebruiken als vangnet. Door deze aftrek als vangnet te gebruiken hoeft er ook geen verplichte aov te komen.

Aan de andere kant bleek dat een deel van de zzp’ers ook de zelfstandigenaftrek gebruikt voor verlaging van hun uurtarief. Dit ziet het kabinet als een sponsoring van de opdrachtgever door de fiscus.

Eerder pleitte CNV als voor een volledige afschaffing van de zelfstandigenaftrek in ruil voor een hoger minimumtarief. Derks laat weten dat de Acture Groep dit plan niet steunt.

De Acture Groep wil dat de aftrek wordt gebruikt naar waar het voor is bedoeld. Volgens hem moet de zzp’er financieel geprikkeld worden om verantwoordelijkheid te nemen. Ook is de groep van mening dat het niet hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet van deze tijd meer is.

 

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl