‘Afschaffing urencriterium beter dan daling zelfstandigenaftrek’

Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat volgens het Belastingplan 2020 de zelfstandigenaftrek daalt. Deze zal verspreid over negen jaar naar € 5.000 dalen. Barbara Rijskamp vraagt zich in Accountancyvanmorgen af of het niet beter is om het urencriterium aan te passen. Zij pleit voor afschaffing van het urencriterium.

Dit Belastingplan 2020 is echter nog niet definitief. In december zal duidelijk worden of dit Belastingplan definitief wordt aangenomen. Het urencriterium is al een lange tijd een lastig punt. Er kan namelijk niet gecontroleerd worden of er daadwerkelijk aan is voldaan.

Barbara Rijskamp vertelt in Accountancyvanmorgen dat zij niet voor afschaffing van de zelfstandigenaftrek is, maar voor afschaffing van het urencriterium. Het urencriterium is bedoeld om kleine zelfstandigen een handje te helpen, maar de hele administratie die hierbij komt kijken is een hoop werk voor deze kleine zelfstandigen. Volgens Rijskamp sluit dit criterium dus niet aan op waar het eigenlijk voor bedoeld is.

Rijskamp is van mening dat het urencriterium vervangen dient te worden door een inkomenscriterium. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de zelfstandigenaftrek wordt afgetopt boven een bepaald winstinkomen. Of een zelfstandigenaftrek op basis van inkomen uit andere bronnen. Dit heeft onder andere een administratieve lastenverlichting als gevolg. Ook komt de zelfstandigenaftrek dan terecht bij de groep waar het in eerste instantie voor is bedoeld. Op deze manier hoeft deze dan wellicht niet verminderd te worden.

Het is dus nog een maand afwachten wat de definitieve plannen worden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl