Arbeidsmarktscan helpt flexwerkers bij krijgen van hypotheek

Voor starters op de arbeidsmarkt zonder een vast contract wordt het makkelijker om een huis te kopen. Vanaf januari 2020 kijken geldverstrekkers niet alleen naar iemands inkomen, maar ook naar de voorspelling van het toekomstige inkomen. Met behulp van de arbeidsmarktscan zal dit gaan gebeuren. Dit meldt het FD.

Vanaf januari wordt er namelijk gebruik gemaakt van de arbeidsmarktscan. Dit doet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) samen met negen hypotheekverstrekkers. Met behulp van een arbeidsmarktscan schatten hypotheekverstrekkers in hoeveel iemand in de toekomst gaat verdienen. Op basis hiervan verstrekken zij dan een hypotheek.

Op dit moment is het zo dat iemand die een huis wil kopen zijn inkomen van de afgelopen drie jaar dient te tonen. Als je dan minder dan drie jaar werkzaam bent, kun je minder vaak een hypotheek krijgen. De arbeidsmarktscan dient het aantal die het wel kunnen krijgen te verhogen. Zo kunnen ook zzp’ers waarschijnlijk makkelijker een hypotheek krijgen.

Eerder deze zomer maakte minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dit experiment al bekend. Er wordt verwacht dat ongeveer 800 personen hieraan meedoen. De doelgroep is echter veel groter dan dat. Zo’n honderdduizenden mensen hebben geen vast contract, en/of werken minder dan drie jaar.

De scan focust op verschillende punten. Wat is de opleiding van de huizenkoper? Waar woont diegene? In welke sectoren kan hij aan de slag? De scan geldt voor hypotheken met NHG. Enkele hypotheekverstrekkers hebben al aangegeven om het ook bij andere hypotheken te gaan gebruiken.

NHG hoopt in de toekomst de arbeidsscan ook voor andere inkomensgroepen in te zetten. Het verstrekken van hypotheken aan mensen zonder vast contract brengt volgens toezichthouder DNB extra risico’s met zich mee voor banken.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl