Architecten nemen als eerste minimumtarief zzp’ers op in cao

Voor het eerst is in een cao opgenomen wat een zelfstandige minimaal moet verdienen. Dit geldt als minimumtarief voor zelfstandige architecten. Dit meldt de NOS.

Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft de allereerste cao met bodemtarief voor zzp’ers algemeen bindend verklaard. In deze cao zijn naast afspraken over werknemers ook afspraken over zelfstandigen gemaakt. Er is hierin afgesproken dat een zelfstandige minimaal 150% dient te krijgen van het brutoloon van een werknemer die gelijksoortig werk uitvoert. Dit geldt voor architecten die voor een bureau werken.

Volgens het FD is 150% geen nattevingerwerk. Dit percentage is een optelsom van verschillende toeslagen waar een zelfstandige zelf rekening mee dient te houden. Zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenregeling, vakantiegeld en verschillende bijkomende kosten.

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus wil hiermee oneigenlijke concurrentie tussen werknemers en zzp’ers voorkomen.

De branche probeerde in 2015 hier ook al afspraken over te maken. Dit werd toen echter tegengehouden door Autoriteit Consument en Markt. De ACM was van mening dat dit tot illegale afspraken zou leiden tussen zelfstandigen.

De ACM zijn deze zomer van mening veranderd. In de zomer maakte de ACM belangrijke punten bekend . Zo werd bekend gemaakt dat zzp’ers die ‘zij-aan-zij’ werken met werknemers en niet te onderscheiden zijn van werknemers in de dagelijkse gang van zaken, geen ‘onderneming’ zijn voor de Mededingingswet. Voor deze zelfstandigen geldt het kartelverbod niet. Zij mogen daarom afspraken maken.

Naar aanleiding hiervan wordt verwacht dat andere cao’s ook afspraken gaan maken over het minimumtarief van zzp’ers.

Het kabinet is voornemens om vanaf 2021 voor iedere zelfstandige een minimumtarief van € 16 in te stellen.

 

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl