Auto leasen als zzp’er: hoe werkt dit precies?

Een manier om jouw bedrijfswagen te financieren is door de auto te leasen. Voor sommige zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, zoals bij zzp’ers in de bouw. Hoe werkt het leasen van een auto?

Een auto leasen kan door middel van financial lease en operational lease. Maar wat is het verschil tussen deze twee vormen?

Bij financial lease wordt de bedrijfswagen meteen jouw eigendom. Bij deze leasevorm geldt een lange looptijd, meestal langer dan een jaar. Je leent (een gedeelte van) het aanschafbedrag en betaalt per maand een vast bedrag. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee. Je kunt over de bedrijfswagen afschrijven, de rente aftrekken, de btw terugvorderen, en wellicht in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

Een andere optie is operational lease. Hierbij is de bedrijfswagen in tegenstelling tot financial lease niet meteen jouw eigendom. De leaser (de leasemaatschappij) blijft juridisch en economisch eigenaar. Hierdoor loop jij geen risico op het gebied van waardevermindering. Je kunt echter geen gebruik maken van fiscale voordelen, de kosten die je maakt zijn uiteraard wel aftrekbaar (brandstof, lease termijn).

Gebruik je de zakelijke auto ook privé en rijd je meer dan 500 kilometer privé? Dan krijg je te maken met bijtelling. Deze bijtelling bereken je over de cataloguswaarde van de auto. Voor bijtelling geldt het volgende:

  • 4% bijtelling over elektrische auto’s, met een maximum van € 50.000 bijtelling,
  • 22% bijtelling over overige auto’s.

Bijtelling wordt opgeteld bij je inkomen, waardoor je meer inkomstenbelasting dient te betalen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl