Belastingdienst begint met het uitgeven van nieuw btw-id

Vanaf 10 oktober 2019 verstuurt de Belastingdienst het nieuwe btw-id van eenmanszaken op. Dit nieuwe nummer gaat vanaf 1 januari 2020 in. Dit meldt De Telegraaf.  

De Belastingdienst verstuurt het nieuwe btw-id op tijd naar de eenmanszaken, aangezien zij op deze manier dan nu al voorbereidingen kunnen treffen met betrekking tot het gewijzigde nummer. Voor eenmanszaken die handelen binnen de EU is het dan ook van belang dat zij dit nieuwe nummer tijdig doorgeven aan bijvoorbeeld leveranciers. Iedereen met een eenmanszaak, met en zonder personeel, krijgt een nieuw nummer. Dit geldt dus ook voor zzp’ers met een eenmanszaak.

De reden dat iedere zzp’er met een eenmanszaak een nieuw btw-nummer krijgt is om hun privacy te beschermen. Autoriteit Persoonsgegevens wilde namelijk dat de Belastingdienst voor andere nummers zorgde. In het oude nummer zit namelijk het BSN-nummer van de zzp’er verwerkt. Dit was privacygevoelig. Hierdoor kon makkelijker gefraudeerd worden. Met het nieuwe nummer is dit dan verleden tijd.

Met het nieuwe nummer kunnen zzp’ers met het nieuwe nummer het btw-nummer vermelden op facturen en websites zonder dat gevoelige informatie wordt vrijgegeven.

Eerder werd al meer bekend gemaakt over de komst van dit nieuwe nummer. Het nieuwe btw-id bevat een persoonlijk en uniek nummer. Deze bestaat uit een landcode, negen cijfers, de letter B en een controlegetal van twee cijfers.

Bij het hebben van contact met de Belastingdienst dien je wel het BSN-nummer nog te gebruiken. Eenmanszaken moeten het omzetbelastingnummer hiervoor gebruiken. Het omzetbelastingnummer is de nieuwe benaming voor het btw-nummer. Dit bestaat uit het Burgerservicenummer met daarachter B01 of een hoger getal.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl