Betalingstermijn van grote bedrijven omlaag?

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wil het betalingstermijn, van grote bedrijven aan mkb-leveranciers, verlagen naar dertig dagen.

Sinds de initiatiefwet van de Tweede Kamer uit 2017, werd het betalingstermijn van grote bedrijven aan het mkb al teruggedrongen naar 60 dagen. Hiervoor gingen er weleens 90 tot 120 dagen voorbij tot een mkb’er eindelijk betaald kreeg.

Tijdens het Algemeen Overleg Ondernemen & Bedrijfsfinanciering vertelde staatssecretaris Mona Keijzer dat zij het eens is met de mkb’ers. Zij vindt namelijk ook dat zij sneller hun geld moeten ontvangen voor geleverde goederen en diensten. Daarbij ziet ze in steeds grotere mate dat grote bedrijven het maximale betalingstermijn van 60 dagen als norm hanteren. Waardoor minder grote bedrijven eerder dan deze 60 dagen betalen.

Gemiddeld betaalden grote bedrijven kleine ondernemingen in 41,5 dagen. Dit terwijl tien jaar daarvoor het termijn naar 36,5 aan het dalen was.

Voor komende zomer staat al een evaluatie van de uitvoering van Wet betalingstermijnen grote bedrijven op de planning. Als hier ook uit blijkt dat grote bedrijven de 60 dagen als norm gebruiken, wil de staatssecretaris een wetswijziging uitvoeren, waarbij dit maximaal 30 dagen wordt.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl