Een eigen bouwbedrijf starten in 8 stappen

Je wil jouw eigen bouwbedrijf starten als zzp’er. Maar waar begin je? Wat komt er allemaal bij kijken? Wij helpen je op weg met behulp van dit stappenplan!

Stappenplan bouwbedrijf starten

1. Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is haast onmisbaar als startende ondernemer. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden. Hierin beschrijf je tot in detail jouw plan en breng je als het ware jouw ideeën in kaart. Lees hier welke stappen je dient te nemen om een ondernemingsplan te schrijven, inclusief handige tips!

2. KvK-inschrijving

Als zelfstandig ondernemer dien je je bij de KvK in te schrijven. Dit kost eenmalig € 50. Je vult eerst op de website een formulier in, vervolgens maak je een afspraak bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Op het kantoor wordt jouw inschrijving dan voltooid.

3. Financiering

Indien je financiering nodig hebt, dan is een ondernemingsplan onmisbaar. Met behulp van het ondernemingsplan kun je investeerders of de bank overtuigen om geld aan jouw bouwbedrijf voor bijvoorbeeld gereedschap, materiaal of een bestelbus.

4. Uurtarief

Welk uurtarief ga je voor jouw diensten vragen? Het vinden van jouw ideale uurtarief kan soms best lastig zijn. Maar helpen jou hierbij! Met behulp van de uurtarief-calculator van ZZPNED kun je bereken wat jouw ideale uurtarief is, passend bij jouw huidige situatie.

5. Materiaal en gereedschap

Je bent als zzp’er zelf verantwoordelijk voor jouw materiaal. Er wordt verwacht dat je jouw eigen gereedschap en machines meeneemt, zelf bedrijfskleding hebt en een eigen bedrijfsauto hebt om het materiaal mee te vervoeren. Natuurlijk weet je al dat je goed gereedschap nodig hebt om vakmanschap te leveren. Bezuinig hier daarom niet op, zo gaat het langer mee. Als het financieel niet haalbaar is om een bepaalde machine aan te kunnen schaffen, denk dan eens aan de mogelijkheid om de machine te leasen. Het is slim om op jouw werkkleding en bedrijfswagen de naam van jouw onderneming te zetten, inclusief telefoonnummer. Zo vergroot je jouw naamsbekendheid.

6. Administratie

Als zelfstandig ondernemer ben je wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Dit kun je volledig zelf doen, maar je kunt dit ook uitbesteden.

7. Risico’s afdekken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb jij al over manieren nagedacht om de risico’s van jouw bouwbedrijf te beperken? Welke verzekeringen je eventueel kan afsluiten hangt af van het soort werkzaamheden die je uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarbij ben je in verschillende bedrijfstakken in de bouw verplicht om je aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Voor de volgende bedrijfstakken is dit verplicht:

  • Schilders, glaszet- en afwerkingsbedrijven
  • Natuursteenbedrijf, terrazzo-/vloerenbedrijf, stukadoors- en afbouwbedrijven

Vergeet niet de algemene voorwaarden op te stellen om eventuele problemen met leveranciers en afnemers te voorkomen.

8. Netwerk opbouwen

In de bouw wordt veel samengewerkt. Het is dus belangrijk om jouw netwerk uit te breiden. Zo kun je andere zzp’ers inschakelen als de klant daar om vraagt. Een voorbeeld: Als je als timmerman een elektricien aanbeveelt, dan is de kans groot dat de elektricien op zijn beurt jou weer aanbeveelt bij zijn klanten. Hierdoor kun je aan meer klussen komen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl