Btw verleggen als zzp’er: hoe werkt dit precies?

In een standaard situatie vraag jij een bepaalde prijs voor een product of dienst. Hier komt nog een btw-tarief bovenop. Dit leidt tot een factuurbedrag inclusief btw die je naar jouw klant opstuurt. De afnemer, indien ondernemer, kan de btw terugvragen. Jij draagt de btw af. Maar hoe zit dit eigenlijk met btw verleggen? Wat houdt de verleggingsregeling in?

Verleggingsregeling

Met de verleggingsregeling gaat dit anders, de btw is verlegd van de leverancier naar de afnemer. Je brengt geen btw in rekening, maar zet ‘Btw verlegd’ op de factuur neer. Ook vermeld je het btw-nummer van diegene waarnaar het is verlegd. In de btw-aangifte vermeldt de leverancier de vergoeding waarover de btw is verlegd en de afnemer doet dit ook. Het berekenen en afdragen van de btw wordt dus verlegd naar de klant.

Als btw is verlegd naar jou voor goederen of diensten die gebruikt worden voor bedrijfsactiviteiten, dan mag je de verlegde btw aftrekken. De verlegde en de aftrekbare btw vul je in in dezelfde aangifte, waardoor je per saldo niets betaalt.

0% of vrijgesteld

Als de dienst is vrijgesteld in het land van de afnemer of als het 0%-tarief geldt, dan hoef je deze dienst niet op te geven in jouw btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties. In plaats van ‘btw-verlegd’ zet je neer dat het product of de dienst in dit land vrijgesteld is of onder het 0%-tarief valt.

Als je diensten of producten van een buitenlandse ondernemer afneemt, dan verlegt hij btw naar jou. Je betaalt in deze situatie Nederlandse btw en neemt dit op in de voorbelasting van jouw aangifte.

Ten onrechte niet toegepast?

Het is belangrijk om van te voren te kijken of degene naar wie je btw verlegd, wel in aanmerking komt voor btw-verlegging.

Wat als je de verleggingsregeling ten onrechte niet hebt toegepast? Dan heb je onterecht een btw met factuur verstuurd. Je zal deze btw dan toch moeten aangeven en betalen. Als je een factuur hebt ontvangen met btw, terwijl de verleggingsregeling van toepassing is, dan mag je deze btw niet als voorbelasting aftrekken.

Wanneer moet je btw verleggen? Bij…

  • zakendoen met buitenland: je neemt af van / levert aan buitenlandse ondernemers.
  • onderaanneming en personeel uitlenen (bijvoorbeeld bij (scheeps)bouw, schoonmaak, hoveniers)
  • afval en oude materialen (niet van toepassing bij verkoop aan particulieren en het ophalen van afval waarbij een vergoeding tegenover staat)
  • mobiel, telefoon, chips, spelcomputers, laptop, tablet (waarbij het orderbedrag hoger is dan € 10.000 ex. btw)
  • executieverkopen
  • verkoop van goud
  • overdracht van emissierechten

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl