Crowdfunding: een persoonlijke manier van financiering

Crowdfunding is een financieringsvorm die steeds populairder wordt in Nederland. Vrienden, familie, kennissen en onbekenden kunnen in jouw onderneming en ideeën investeren. Wat kan crowdfunding voor jou als zzp’er betekenen?

Op crowdfunding-platformen kun je vermelden hoeveel geld je nodig hebt om een bepaald doel te realiseren. Hierbij stel je ook een termijn vast. Vóór die tijd dient het bedrag opgehaald te zijn. Als dit niet het geval is, dan krijgt iedereen die een bedrag heeft ingelegd zijn geld terug. Zij worden de funders genoemd. Crowdfunding wordt vaak gezien als een persoonlijkere manier van financiering, omdat er vaak een persoonlijk verhaal achter het idee of het doel zit.

Vormen van crowdfunding

Er kan onderscheid gemaakt worden in vier verschillende vormen van crowdfunding, namelijk doneren, voorverkoop, leningen, en aandelen. Bij donatie en voorverkoop draait het bij ‘de funders’ voornamelijk om jouw idee of goede doel. De funder ontvangt bij donatie geen tegenprestatie hiervoor terug. Bij leningen en aandelen gaat het vooral om de monetaire zijde. De funders willen een bepaald rendement behalen met hun investering.

Netwerk

Aan het begin van jouw funding zijn het voornamelijk vrienden, familie en bekenden die willen helpen bij het ophalen van het bedrag. Daarnaast is het belangrijk om personen uit jouw directe netwerk te enthousiasmeren, om vervolgens funders uit hun netwerk op de hoogte te krijgen. Vanzelfsprekend zal je voor personen die je niet of minder goed kent meer moeite moeten doen. Het is belangrijk dat je hen vertrouwen geeft en enthousiasme bij hen opwekt.

Interesse

Om jouw doel of idee onder de aandacht te houden kun je bijvoorbeeld funders eens in de zoveel tijd op de hoogte houden van de progressie. Zo blijven zij geïnteresseerd en wellicht kun je hiermee ook potentiële klanten aantrekken.

Als zzp’er wordt je niet altijd gefinancierd door een bank. Crowdfunding kan dus een snelle oplossing zijn om dit geld bij elkaar te krijgen. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken welke vorm van crowdfunding voor jou geschikt is.

Bekende voorbeelden van crowdfunding zijn:

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl