Economisch bureau ING: zzp’er profiteert van WAB

Het economisch bureau van de ING heeft een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat zzp’ers van de krapte van de arbeidsmarkt profiteren. Van de flexibele krachten profiteren zzp’ers hier meer van dan uitzendkrachten.

Volgens het economisch bureau is de opkomst van zzp’ers een structurele verandering die de uitzendmarkt raakt. Daarbij gaat op 1 januari 2020 de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in. Door deze nieuwe wet wordt het inhuren van alle flexibele arbeid duurder. Een uitzondering hierop zijn de zzp’ers, zij worden hierdoor niet duurder. Voor zzp’ers geldt de WAB namelijk niet. Daarbij is er nog geen nieuwe regelgeving voor deze grote groep om wet DBA te vervangen. Doordat zzp’ers niet onder de WAB vallen, is het mogelijk dat opdrachtgevers vaker zzp’ers gaan inhuren dan uitzendkrachten. Op Prinsjesdag maakte het kabinet al meer bekend over de WAB. Door middel van de WAB wil het kabinet het verschil tussen flexibel en vast verkleinen.

Ook blijkt uit het rapport van de ING dat zzp’ers het meest flexibel zijn wat betreft het aanpassen van uren en uurtarieven. Oproepkrachten en uitzendkrachten komen hierbij op de tweede plek.

‘Zzp’ers zijn het belangrijkste stootkussen van de economie’ – ING economisch bureau

Zelfstandigen (met en zonder personeel) vroegen in het tweede kwartaal van 2019 een uurtarief van ruim 18% hoger dan in het tweede kwartaal van 2013. In diezelfde periode gingen werknemers er 8% op vooruit. In een groeiende economie kunnen zzp’ers hun uurtarieven verhogen en meer uren werken. Maar in een neergaande economie is dit omgekeerd. Dan vangen zzp’ers als het ware de klappen op door hun uurtarieven te verlagen om aantrekkelijk te blijven voor bedrijven.

Deze ontwikkelingen zetten druk op het verdienmodel van de uitzendsector volgens het economisch bureau. Geen een groep kan zo snel schakelen als een zzp’er, de uitzendkracht ook niet.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl