Testronde van webmodule keurt veel zzp-overeenkomsten af

Er is een webmodule ontwikkeld die opdrachtgevers helpt bij het inzetten van zzp’ers. Hiermee kan een opdrachtgever een zzp’er inhuren zonder dat hij kans heeft op boetes of naheffingen. Echter worden er meer gevallen afgekeurd dan goedgekeurd in de eerste testronde. Dit meldt het FD.

Dit blijkt uit de eerste testronde. Hierom wil het kabinet in gesprek gaan met zzp’ers, werknemers en werkgevers over wanneer iemand een zelfstandige is. De webmodule is een onderdeel van de nieuwe zzp-wet die schijnzelfstandigheid tegen dient te gaan. Naar verwachting gaat deze per 1 januari 2021 in.

Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken is hier de belangrijkste vraag bij welke opdrachten je een zzp’er kunt vragen. Er is hier volgens Koolmees nooit een discussie over gevoerd. Om deze reden zal dit dus worden gediscussieerd met het kabinet. Welke wetgeving en jurisprudentie komt hierbij kijken? Hoe pakt dit dan uit?

Onderdelen van de nieuwe zzp-wet ligt al enkele weken ter internetconsultatie. Deze kan nog tot 9 december ingevuld worden. Daarbij ligt ook de zelfstandigenverklaring ter internetconsultatie. Het kabinet is voornemens om het mogelijk te maken dat zzp’ers met een uurtarief van € 75 of hoger deze verklaring kunnen aanvragen.

De resultaten van de webmodule zijn overigens niet verrassend. Bij een eerdere steekproef van de Belastingdienst bleek dat ongeveer de helft van de bedrijven werknemers ten onrechte als zzp’er bestempelde.

Niet alle vragen van de webmodule blijken goed geformuleerd. Deze worden aangepast. Daarbij kijkt minister Koolmees of de vragenlijst ingekort kan worden. Minister Koolmees wil begin 2020 de definitieve vragenlijst af hebben. De tweede testronde bepaalt welke toekomstige aanpassingen nog komen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl