ePrivacy Verordening vervangt Telecommunicatiewet

De ePV, de Europese ePrivacy Verordening, gaat de Telecommunicatiewet vervangen. Deze wet vertelt hoe online telecommunicatiediensten met vertrouwelijke berichten moeten omgaan. De ingangsdatum van deze wet is nog niet bekend.

De wet, die nog niet definitief is, beschermt de privacy op meer vlakken dan bij de Telecommunicatiewet. Zo dient de inhoud van online berichten beter te worden beschermd en daarnaast dienen de gegevens van de verzendtijd en -plaats ook te zijn beschermd. Ook komen er regels met betrekking tot het verzenden van e-mails en het volgen van het surfgedrag op het web. Regels voor veiligheidsupdates voor computers en mobiele telefoons worden ook in de nieuwe wet opgenomen.

Voor de gewone post bestaat al een briefgeheim. Voor de e-mail bestaat dit nog niet, maar de ePV gaat hier waarschijnlijk verandering in brengen. Net als bij de AVG geldt dat gebruikers toestemming dienen te geven voor het inzien en verwerken van hun gegevens.

Als ondernemer ben je in principe niet veel tijd kwijt aan het naleven van de ePrivacy Verordening indien je de huidige wet al naleeft. Als je dit na ingang van de wet niet doet, kun je hoge boetes verwachten. Het is mogelijk dat eind 2019 een overeenkomst wordt gesloten over de wet. Het kan daarna nog minimaal een jaar duren voordat de wet in werking treedt. Daarbij staat nog niet alles vast.

De ene ondernemer zal er meer mee te maken krijgen dan de andere. Digitale marketeers, digitale communicatiediensten en verwerkers van gegevens krijgen het meeste met de ePrivacy Verordening te maken.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl