Eurofound wil verschillende regelgeving voor platformen

Eurofound, een stichting die pleit voor een betere arbeids- en levensomstandigheden in de EU, vindt dat overheden per type platform moeten regelen of het om werknemers of zzp’ers gaat. Dit meldt het FD.

Al een langere tijd is in verschillende EU-landen een discussie gaande wat betreft platformwerkers, zoals bij platform Deliveroo en Uber. De arbeidsrechtelijke positie is hierbij vaak onduidelijk. In veel landen zijn hier al rechtszaken over. Deze platformen werken namelijk met flexibele arbeidskrachten, zoals zzp’ers. Echter is de vraag of zij echt zzp’er zijn of een verkapt dienstverband hebben.

Buiten de EU houden landen zich er bovendien ook mee bezig. Zo heeft laatst het senaat van Californië besloten dat chauffeurs van taxi-apps binnenkort waarschijnlijk als werknemers worden gezien.

Volgens Eurofound is er geen enkel EU-land die beschikt over duidelijke regelgeving of iemand een werknemer of een zelfstandige is. Eurofound wil dat per type platform gekeken wordt van welke positie sprake is.

In het algemeen wordt iemand eerder gezien als werknemer dan als zelfstandige als de opdrachtgever meer gezag uitoefent. Zo heeft de werkende minder flexibiliteit en autonomie.

Minister Koolmees wilde eerder al een wet waarbij zzp’ers met een laag uurtarief bijna automatisch omgezet werden in werknemers. Dit was echter in strijd met de EU-regelgeving. Nu wil het kabinet een minimumtarief van € 16,- per uur invoeren voor zzp’ers.

Als een bedrijf vindt dat de arbeidsrechtelijke positie van hun werkenden anders ligt, dan dienen zij dit aan te tonen bij de overheid.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl