Faillissement bij zzp’er met eenmanszaak: hoe en wat?

Wat gebeurt er bij een faillissement als je een zzp’er bent met een eenmanszaak? Als zzp’er met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van jouw eenmanszaak. Als je geen uitweg meer ziet om jouw schulden te betalen, dan kun je schuldhulpverlening of een persoonlijk faillissement aanvragen.

Indien je een verzoek indient voor schuldhulpverlening dan zijn er twee soorten schuldenregelingen. De eerste is het minnelijk traject. Hierbij krijg je een vrijwillige betalingsregeling. Dit betekent dat je ook hulp krijgt van een schuldhulpverlener. Deze helpt jou bij het inventariseren van de schulden. Deze hulp kun je krijgen van een sociale dienst, gespecialiseerd bedrijf of de Gemeentelijke Kredietbank zijn.

Ten tweede is er het wettelijk traject (WSNP). Indien één van de schuldeisers het niet eens is met het minnelijk traject dan is dit traject een optie. Dit heet officieel Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Deze kun je aanvragen met behulp van een schriftelijk verzoek aan de rechtbank. Bij dit verzoek is het belangrijk om de schuldsaneringsverklaring van de gemeente mee te sturen. Bij de aanvraag heb je overigens geen advocaat nodig.

Je kunt bij de rechtbank ook een persoonlijk faillissement aanvragen met behulp van een verzoekschrift. Ook hier heb je geen advocaat bij nodig. Naast dat je zelf jouw faillissement aanvraagt is het ook mogelijk voor schuldeisers, het Openbaar Ministerie en de rechtbank om dit aan te vragen. Een faillissement kan mogelijk ook financiële gevolgen hebben voor jouw partner.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl