Flexibele arbeidskrachten inhuren wordt duurder

Per 1 januari 2020 wordt het duurder om flexibele arbeidskrachten in te huren. Hier zijn veel werkgevers nog niet op voorbereid. Uitzendbureaus, zoals Manpower, gaan deze hogere premies doorberekenen aan hun klanten. Dit meldt het FD.

Directeur Jeroen Zwinkels van ManPowerGroup Nederland vertelt in het FD dat het onverstandig is indien zij dit niet doen. Het is afhankelijk van de sector en het beroep van de uitzendkrachten met hoeveel procent het tarief stijgt. Zwinkels verwacht dat hier uitschieters tussen zitten met een tariefverhoging van ongeveer 6%.

Door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) komt deze verhoging. Deze wet dient ervoor te zorgen dat het verschil tussen werknemers en zelfstandigen verkleint. Werkgevers moeten hierdoor een hogere WW-premie betalen bij flexibele arbeidskrachten, zoals flexibele werknemers en het inhuren van uitzendkrachten. Zzp’ers horen hier dus niet bij, zij worden dus niet duurder. Tijdens Prinsjesdag 2019 is hier meer bekend over gemaakt.

Verschillende uitzenders zijn bang dat opdrachtgevers de wet willen omzeilen door zzp-constructies te gebruiken. Zzp’ers profiteren hier dus van, lees daar hier meer over.

Veel werkgevers weten echter nog niet wat hen te wachten staat in 2020. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse bedrijven nog nooit van de Wab heeft gehoord. Daar komt nog bovenop dat ruim de helft niet weet wanneer de nieuwe regels in werking treden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl