(Foto)journalisten ontvangen een te laag tarief; oordeelt rechter

Twee zelfstandige (foto)journalisten, Britt van Uem en Ruud Rogier, hebben een rechtszaak tegen DPG Media gewonnen over de tarieven van hun werkzaamheden. De kantonrechter oordeelt dat de tarieven niet billijk zijn. Maar wat is billijk voor (foto)journalisten? Dit meldt Nederlands MediaNieuws.

Rechtszaak om hogere tarieven

De (foto)journalisten zijn naar de rechter gestapt. Zij kregen €0,13 per woord en € 42 per foto. De kantonrechter oordeelt dat deze bedragen niet billijk zijn. Om deze reden verhoogt de rechter de tarieven met 50%. Deze komen dan uit op €0,21 per woord en € 65 per foto. DPG Media moet hen daarom nog extra betalen voor hun werkzaamheden van 2018. Het is voor DPG Media mogelijk om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Van Uem en Rogier zijn bij deze rechtszaak ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. Deze verenigingen hebben afgelopen jaren ook al eerder geprobeerd om eerlijke tarieven tot stand te laten komen.

Professioneel tarief

De regionale tarieven van DPG Media zijn dus te laag. Met deze uitspraak erkent de rechter dat zelfstandige (foto)journalisten betere tarieven dienen te kunnen krijgen. Britt van Uem en Ruud Rogier hebben volgens Rosa García López dit niet alleen voor henzelf gedaan, maar ook voor hun vakgenoten. Zo kunnen hun vakgenoten ook een professioneel tarieven vragen en ontvangen. In hun regio kunnen door de uitspraak mede-(foto)journalisten ook 50% meer vragen.

Wet Auteurscontractenrecht

De uitspraak van de rechter is onder andere gebaseerd op de Wet Auteurscontractenrecht die in 2015 is ingevoerd. Deze wet geeft aan dat makers, zoals zelfstandige (foto)journalisten, recht hebben op een billijke vergoeding. Ook heeft de rechter gekeken naar wat een zelfstandige (foto)journalist per uur verdient aan een opdracht en wat journalisten met hetzelfde werk in loondienst verdienen. Een zelfstandige (foto)journalist hanteert overigens een tarief per woord of per foto, niet per uur.

Tussenvonnis

In het tussenvonnis van 17 mei gaf de rechter al aan dat de beloning niet billijk is. Hier vergeleek de rechter het uurloon van een journalist met die van een zelfstandige (foto)journalist. In het kader van billijkheid was het vergelijken hiervan nieuw. Hiernaast werd gekeken of de prijzen marktconform waren.

De journalisten starten vandaag een campagne genaamd Fotojournalistiek heeft een prijs. Hiermee willen zij meer erkenning voor hun vak en betere tarieven.

 

Het kabinet is voornemens een minimumtarief in te voeren voor zzp’ers. Lees daar hier meer over.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl