‘Belastingkloof tussen werknemer en zzp’er te groot’

Hoogleraar Arbeidsrecht Gerrard Boot van Universiteit Leiden vindt de belastingkloof tussen werknemers en zzp’ers te groot, meldt De Telegraaf.

De hoogleraar maakt hierbij een vergelijking tussen een werknemer die € 30.000 bruto verdient en een zzp’er die hetzelfde bedrag verdient. De werknemer betaalt dan € 6.000 aan belasting, terwijl een zzp’er € 1.000 aan belasting betaalt. Een te grote belastingkloof, vindt hoogleraar Boot.

Natuurlijk moet een zzp’er ook nog voorzieningen treffen voor eventuele arbeidsongeschiktheid en zijn pensioen. Echter vindt hoogleraar Boot dit dan alsnog niet rechtvaardig. In het totaal is voor zzp’ers aan fiscale faciliteiten een bedrag van € 3 miljard gemoeid, waarvan hij van mening is dat dit bedrag veel te veel is.

Daarbij komen in Nederland steeds meer zzp’ers erbij. Hiermee is Nederland dan ook een van de snelste groeiers in de EU wat betreft zzp’ers. In 2003 waren er ongeveer 630.000 zzp’ers, terwijl dit in 2018 1,1 miljoen zzp’ers waren.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl