Hoogleraar Wilthagen: geef zzp’er meer vrijheid

Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen schetst in het FD de arbeidsrelaties van de afgelopen tijden. Hier zitten een aantal opvallende punten van de economische tijdperken tussen. Waar is de vrijheid die de zzp’er vroeger had gebleven?

De ‘zzp’er’ van vroeger

In het grootste gedeelte van de geschiedenis werken mensen op basis van werkcontracten en niet van loondienst. Bij een werkcontract werkt iemand voor een ander in ruil voor een tegenprestatie, zonder dat sprake is van een dienstverband. Mensen wilden voorkomen om in dienst te zijn bij een ander.

In 1968 schreef hoogleraar Frans van der Ven in Geschiedenis van de arbeid een opvallende gedachte. Namelijk dat degene die vrijwillig in dienstbetrekking gaat en dus zijn beroepszelfstandigheid opgeeft, zijn persoonlijke vrijheid opoffert.

Tot de negentiende eeuw vonden ook werkgevers het belangrijk om hun arbeidskrachten zelfstandigheid te geven, zo waren zij niet geheel verantwoordelijk voor hen.

Tot voor de industriële revolutie waren er werkenden die, als de term toen al bestond, zzp’ers waren. Wel was er toen nog sprake van een opleidingsrelatie. De sociale zekerheid van deze ‘zzp’ers’ kwam voornamelijk uit gilde-systemen, familie en kerken.

Een flinke groei

Pas tijdens de industriële revolutie kwamen meer arbeidsrelaties op basis van loondienst. Hierin heeft een werkgever gezag over de werknemer. In 1907 werd in Nederland de arbeidsovereenkomst wettelijk geregeld.

In 1967 werd in Nederland voor het eerst de term ‘zelfstandige zonder personeel’ gebruikt en vanaf de jaren tachtig komt ook de term freelancer steeds meer in beeld. Sinds het begin van de 21ste eeuw groeit het aantal zzp’ers sterk.

Vrijheid van de zzp’er

Veel zzp’ers kiezen voor deze vorm van ondernemen omdat het hen vrijheid geeft. De politiek maakt het hen tegenwoordig echter lastig. Dit komt door bijvoorbeeld onduidelijke wetgeving, minimumtarief en een verplichte AOV en pensioen die er aan zitten te komen.

Arbeidsovereenkomst slechts van korte duur?

Ton Wilthagen zegt in het FD dat de arbeidsovereenkomst wellicht maar een korte tussenperiode in de geschiedenis gaat kennen. Zzp’ers passen volgens hem prima in de nieuwe flexibele economie, die voornamelijk gebaseerd is op informatietechnologie en data.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl