Een hypotheek afsluiten als zzp’er: wat is er mogelijk?

Stel, je wil als zzp’er zijnde een huis kopen. Maar hoe zit het dan met het afsluiten van een hypotheek? Wat komt hier allemaal bij kijken?

Een hypotheek is grotendeels afhankelijk van jouw inkomen. De meeste banken vragen daarom om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Daarbij spelen ook jouw eigen vermogen, kredietwaardigheid, het soort bedrijf, jouw werkervaring en het vooruitzicht van jouw bedrijf een rol.

Het verschilt per bank waarop de hypotheek gebaseerd wordt. In het algemeen kijken de banken naar de brutowinst van de afgelopen drie jaar. Hier berekenen zij het gemiddelde dan van, wat dan jouw gemiddelde inkomen is. Is het inkomen uit jouw laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen? Dan geldt bij een aantal banken het inkomen uit het laatste jaar. Niet elke bank hanteert deze methode. Het is dus belangrijk om per bank te kijken hoe zij het berekenen.

Het is niet bij elke bank verplicht om minimaal drie jaar zzp’er te zijn. Sommige banken zijn bereid om ereen af te sluiten met starters onder bepaalde voorwaarden. Zij kijken dan meestal naar jouw persoonlijke situatie. Hierbij is het slim om aanvullende gegevens te leveren, zoals de prognose van een accountant.

Sinds 1 december 2016 kun je als je één jaar zzp’er actief bent een hypotheek met NHG aanvragen. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is de garantie die iemand in Nederland krijgt als hij een hypotheek wil afsluiten voor het kopen of verbouwen van een woning. Deze garantie zorgt dat de hypotheek betaalbaar en verantwoord is. Voor het aanvragen van een NHG dien je een Inkomensverklaring Ondernemer te hebben. Deze kun je aanvragen bij jouw adviseur of geldverstrekker. Niet alle banken verplichten een Inkomensverklaring Ondernemer, aangezien zij zelf het ondernemersinkomen berekenen bij hypotheekaanvraag.

Dit najaar startte NHG al een onderzoek naar een hypotheek voor flexibele inkomens. Hier wordt gekeken of er meer mogelijkheden zijn voor starters om er een te krijgen.

Aan een hypotheek met NHG zit wel een kostengrens gebonden. In 2019 mag de aankoop van een woning hiermee niet meer dan € 290.000 bedragen. Hierbij geldt dat indien je energiebesparende maatregelen neemt voor het huis, waardoor de hypotheek hoger is, de grens hoger ligt. In 2019 is dit € 307.400. Elk jaar wordt rond 1 november de nieuwe kostengrens voor het volgende jaar bekend. Bij een bedrag hoger dan de grens heb je geen recht meer op NHG.

Weten wat voor jou de beste mogelijkheid is? Raadpleeg dan een hypotheekadviseur.

 

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl