Zzp’er worden in tien stappen: zo doe je dat

Wil je zzp’er worden? Of ben je je nog aan het oriënteren? Met behulp van deze tien stappen word jij zzp’er!

1. Oriëntatie

Stel jezelf voor je begint eerst enkele vragen. Waar liggen jouw kwaliteiten? Wat wil je gaan leveren? En is ondernemen wel iets voor jou? Het is belangrijk om de markt te verkennen. Waarin ben jij beter dan de concurrenten? Door goed in kaart te brengen waarin jij opvalt in vergelijking met anderen, kun je dit overbrengen naar de (potentiële) klanten.

2. Ondernemingsplan

In een ondernemingsplan breng je in kaart waar je kansen, risico’s, concurrentie en (potentiële) klanten liggen. Het is niet verplicht om eentje te maken, maar het kan wel meehelpen aan een succesvolle start. Hierbij wat tips om een ondernemingsplan te schrijven.

3. Rechtsvorm kiezen

Het grootste gedeelte van de zzp’ers kiest voor een eenmanszaak, er zijn echter ook zzp’ers die kiezen voor een bv. Bij een eenmanszaak is het grootste pluspunt dat je belastingvoordeel hebt. Je kan bijvoorbeeld genieten van zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en startersaftrek indien je aan de voorwaarden voldoet, zoals het urencriterium. Hier komt wel bij dat je privé-aansprakelijk bent voor de schulden van de onderneming. Dit is niet het geval bij een bv. Lees hier meer over ondernemingsvormen.

4. Inschrijven KvK

Je dient je als zzp’er in te schrijven bij de KvK om in het Handelsregister te komen. Je betaalt hiervoor eenmalig € 50. Pas een week voor je begint kun je je inschrijven. Eerst vul je het formulier in van de KvK, waarna je een afspraak kan maken op een kantoor naar keuze om de inschrijving volledig af te ronden.

5. Uurtarief berekenen

Het kan lastig zijn om te beslissen welk uurtarief je gaat hanteren. Het lijkt soms al heel wat, maar je moet ook van alles ermee betalen. Met de uurtarief calculator van ZZPNED kom je te weten welk uurtarief bij je past. Per 1 januari 2021 wil het kabinet een minimumtarief van €16 per uur gaan invoeren voor zzp’ers.

6. Verzekeringen

Als zzp’er is het niet verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Er zijn ook alternatieven, zoals collectieve voorzieningen die voor een bepaalde periode als vangnet dienen indien je ziek wordt.

Het kabinet is voornemens om zzp’ers te verplichten een arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten afsluiten.

Verder is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodat je gedekt ben bij eventuele schade die je aanricht bij het uitvoeren van je werkzaamheden. Voor een paar euro per maand ben je al voor een groot gedeelte gedekt.

7. Pensioen

Je bouwt als zzp’er niet automatisch pensioen op. Als zzp’er krijg je later wel AOW uitgekeerd, maar jouw pensioen dien je zelf te regelen.

8. Financiering

Ook als je niet op zoek bent naar financiering, is het slim om te weten waar je inkomsten vandaan wil halen. Denk hierbij op langer termijn. Hoeveel is jouw uurtarief? Wat vraag je per product of dienst? Heb je een vangnet voor als het even tegen zit? Is het nodig om investeringen te doen?

9. Administratie

Je bent volgens de wet verplicht een goede administratie bij te houden. Je kan ervoor kiezen om het zelf te doen, maar je kan het ook uitbesteden. Het is wel belangrijk om over de basiskennis van administratie te beschikken, ook al besteed je het uit. Bij onze partner NUWEA kun je je administratie eenvoudig uitbesteden inclusief startersgesprek.

10. Opdrachten binnenhalen

Veel ondernemers komen in aanraking met opdrachten en klanten via hun netwerk. Kijk bijvoorbeeld of er bijeenkomsten of evenementen bij jou in de regio zijn om jouw netwerk uit te breiden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl