Flexwerkers, waaronder zzp’ers, bij ING in geldnood

Flexwerkers, waaronder zzp’ers, zijn in geldnood gekomen door de betaalproblemen bij TCP. Dit is een payrollbedrijf, die onder andere de betalingen en financiële administratie van ING afhandelt.

De flexwerkers voeren voor ING werkzaamheden uit. ING heeft wel het geld voor de flexwerkers overgemaakt naar TCP, maar dit is nooit overgemaakt naar de flexwerkers. Het is nog onduidelijk of de facturen worden betaald.

Niet alleen de flexwerkers wachten op geld, maar TCP zelf ook. Een belangrijke kredietverstrekker heeft zich teruggetrokken, waardoor TCP ook geldproblemen ondervindt en onder andere de flexwerkers niet kan betalen.

Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht, vertelt in het FD dat de gedupeerden op grond van Wet Aanpak Schijnzelfstandigheid (WAS) bij ING kunnen aankloppen. Daarin staat namelijk dat indien werknemers die niet betaald krijgen door hun werkgever, dit bij de opdrachtgever kunnen innen. Dit kan alleen als de zzp’ers kunnen aantonen dat er tussen hen en TCP geen sprake is van een zzp-relatie, maar een arbeidsovereenkomst. Als wel sprake is van een zzp-relatie, dan kan ING niet aansprakelijk worden gesteld. Een zzp’er heeft namelijk geen wettelijke bescherming als de opdrachtgever niet betaalt. Dit is een ondernemersrisico.

Echter denkt Julius Kousbroek, directeur van een payrollbedrijf, hier anders over. Aangezien TCP een payrollbedrijf is, heeft de opdrachtgever volgens hem vrij spel op het gebied van zzp-bemiddeling. Wel is hij van mening dat de verantwoordelijkheden liggen bij ING.

Het is nog onduidelijk hoe de situatie wordt opgelost.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl