Nieuwe zzp-wet brengt veel administratie met zich mee

Op 9 december sloot de internetconsultatie van de zelfstandigenverklaring en het minimumtarief. Ruim 800 organisaties hebben hun mening over de zzp-plannen gegeven. Er is dan ook veel commentaar op de extra administratie die hierbij komt kijken. Dit meldt RTL Z.

De feedback die bij de internetconsultatie is gegeven zal worden gebruikt bij het maken van het definitieve wetsvoorstel. De zzp-plannen vallen bij veel zzp’ers niet in de smaak. Ondernemers zijn namelijk heel divers. De één voert natuurlijk hele andere werkzaamheden uit dan de ander. De één is weer wat groter, terwijl de ander weer wat kleiner is. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de werkzaamheden. De zzp-plannen zullen dus lang niet rekeninghouden met iedereen.

Indien de plannen doorgaan, dan komt er voor een grote groep zzp’ers een extra last bij. Namelijk extra administratie, aangezien zij zich aan de nieuwe verplichtingen wat betreft de zelfstandigenverklaring en het minimumtarief dienen te houden. Bij huisartsen kan dit ten koste gaan van de tijd die zij voor een patiënt hebben. Indien zij de administratie niet op orde hebben, dan kunnen zij een boete krijgen.

Volgens de planning gaat de nieuwe zzp-wetgeving in op 1 januari 2021. Deze was eerder al uitgesteld met een jaar. Deze wet dient meer duidelijkheid te geven dan de Wet DBA. Of deze wet deze duidelijkheid zal bieden, is dan ook de grote vraag.

Er zijn op dit moment al veel klachten verschenen over dat deze nieuwe plannen waarschijnlijk niet meer duidelijkheid bieden dan de oude regelgeving. Het kabinet denkt nu al na over uitzonderingen op het minimumtarief.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl