Internetconsultatie minimumtarief en zelfstandigenverklaring

De internetconsultatie minimumtarief en de zelfstandigenverklaring staan online. Alle zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal € 16 per uur verdienen. Daarbij kunnen zzp’ers met een uurtarief van € 75 of hoger een zelfstandigenverklaring gebruiken onder enkele voorwaarden. Dit meldt de Rijksoverheid. Komt er dan toch verduidelijking rondom de zzp wet- en regelgeving?

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegendheid, staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat kondigden aan dat de internetconsultatie over deze twee onderwerpen online staat. De consultatie is 28 oktober van start gegaan, je kunt tot 9 december 2019 reageren hierop.

Internetconsultatie concept-wettekst

Er ligt een concept-wettekst ter internetconsultatie. Daarbij is toelichting gegeven op basis van artikelen voor het minimumtarief en voor de zelfstandigenverklaring. Burgers, maar ook maatschappelijke organisaties kunnen hierop reageren. Met behulp van deze twee wetsvoorstellen wil het kabinet de wetgeving rondom zzp’ers verduidelijken. Aangezien de wetgeving rondom zzp’ers complex is, hechten de bewindspersonen aan input van betrokkenen.

Minimumtarief en zelfstandigenverklaring

Het kabinet heeft op Prinsjesdag afspraken gepresenteerd wat betreft het werken als zelfstandige. Door het invoeren van een minimumtarief voor zzp’ers wil heb kabinet voorkomen dat zelfstandigen een inkomen hebben waarvan zij niet kunnen leven of waarvan zij niet kunnen sparen voor onzekere tijden. Bij dit tarief wordt geen onderscheid gemaakt tussen zzp’ers met zakelijke klanten en zzp’ers met particuliere klanten. Voor beiden is € 16 het minimale uurtarief.

Daarbij wil het kabinet zzp’ers met een uurtarief van € 75 of hoger meer ruimte geven om te ondernemen. Dit met behulp van een zelfstandigenverklaring. Maar wat houdt dit dan in? Dit houdt in dat een zzp’er vooraf met de opdrachtgever afspreekt dat hij als zelfstandige werkt. Hierdoor lopen opdrachtgevers maximaal een jaar geen risico op naheffingen. Dit geeft beide partijen meer zekerheid wat betreft de daadwerkelijke zelfstandigheid van een zzp’er. Zo wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan.

Geef jouw mening!

Wil jij reageren op de internetconsultatie? Klik dan op deze link.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl