Kennisbank

 • Alles
 • Algemeen
 • Arbeidsongeschiktheid
 • Boekhouding
 • Financieren
 • Fiscaal
 • Mobiliteit
 • Nieuws
 • Pensioen
 • Praktische tips
 • Rechtsvormen
 • Starters
 • Statistieken
 • Verzekeringen
 • Wetgeving

Toegevoegde waarde flink gegroeid dankzij zzp en mkb

De toegevoegde waarde van bedrijven is dankzij zzp’ers en mkb’ers flink toegenomen volgens de cijfers van het CBS. Daarbij namen de arbeidsproductiviteit en werkgelegenheid ook toe in 2018. Dit meldt het CBS.

Zzp-uurtarief vertoont een stijging in eerste halfjaar 2019

In het eerste half jaar van 2019 is het zzp-uurtarief van zzp’ers zo’n 4,6% gestegen. Dit is hoger dan het de eerste zes maanden van 2018, waarin het zzp-tarief gemiddeld met 3,3% steeg. Dit meldt RTL Z.

Nieuwe regelgeving voor zzp’ers komt steeds dichterbij

Naar verwachting wordt de nieuwe regelgeving voor zzp’ers nog in oktober afgerond. Minister Koolmees heeft al enkele bekendmakingen over de inhoud van het wetsvoorstel gedaan. Dit meldt De Telegraaf.

Belastingdienst begint met het uitgeven van nieuw btw-id

Vanaf 10 oktober 2019 verstuurt de Belastingdienst het nieuwe btw-id van eenmanszaken op. Dit nieuwe nummer gaat vanaf 1 januari 2020 in. Dit meldt De Telegraaf.  

Een zakelijke bankrekening openen als zzp’er

Biedt een zakelijke bankrekening voordelen voor jou als zzp’er? Als je je bij de Kamer Van Koophandel hebt ingeschreven kun je ervoor kiezen om een zakelijke bankrekening te openen. 

Het aantal startende ondernemers groeit in Nederland

Er komen steeds meer startende ondernemers in Nederland. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is volgens de KvK een stijging van 10 procent in vergelijking met vorig jaar. Dit meldt Taxlive.

Vier tips over de vernieuwde kleineondernemersregeling

De Belastingdienst heeft een aantal tips gepubliceerd met betrekking tot de kleineondernemersregeling (KOR). Per 1 januari 2020 is namelijk sprake van een vernieuwde KOR.

Rijksoverheid publiceert Brexit-tools voor ondernemers

De Rijksoverheid heeft een checklist en tools gepubliceerd waarmee ondernemers en zorginstellingen zich kunnen voorbereiden op de Brexit. De kans op een no-deal Brexit is nog steeds groot.

‘Belastingkloof tussen werknemer en zzp’er te groot’

Hoogleraar Arbeidsrecht Gerrard Boot van Universiteit Leiden vindt de belastingkloof tussen werknemers en zzp’ers te groot, meldt De Telegraaf.

Eurofound wil verschillende regelgeving voor platformen

Eurofound, een stichting die pleit voor een betere arbeids- en levensomstandigheden in de EU, vindt dat overheden per type platform moeten regelen of het om werknemers of zzp’ers gaat. Dit meldt het FD.

‘Schoolleiders zijn zelf de oorzaak van toename zzp-docenten’

Het komt door de schoolleiders zelf dat het aantal zzp’ers in het onderwijs toeneemt, zegt Tjip de Jong in het NRC. Hij vindt dat het te makkelijk is om zzp-leerkrachten zo de schuld te geven van de problemen in het onderwijs.

Zeventigplussers, waaronder zzp’ers, werken steeds vaker

Een groot gedeelte van de zeventigplussers die nog werken zijn zzp’ers, meldt RTL Nieuws.

Acture Groep wil hogere zelfstandigenaftrek voor zzp’ers

De Acture Groep wil dat zzp’ers met arbeidsongeschiktheidsverzekering een hogere zelfstandigenaftrek ontvangen dan zzp’ers zonder aov, dit meldt De Telegraaf.

Brexit: Ondernemers bang voor een No-Deal

Ondernemers vrezen voor een No-Deal Brexit. Op 31 oktober zal het Verenigd Koninkrijk namelijk uit de Europese Unie stappen. BNR heeft een enquête afgenomen onder ondernemers.

WBSO 2019: Uiterlijk aanvragen voor 30 september 2019

Je kunt nog tot uiterlijk 30 september de WBSO, Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, aanvragen.

CBS publiceert cijfers in- en uitstroom zelfstandigen

CBS publiceert cijfers over de in- en uitstroom van zzp’ers over de periode 2008 tot en met 2015. Hieruit blijkt hoelang iemand gemiddeld zelfstandige blijft.

Mobiele boekhoudapps: steeds populairder bij ondernemers

Hoe populair zijn mobiele boekhoudapps bij ondernemers? Softwarevergelijkingssite Capterra heeft hier onderzoek naar gedaan. 

Motie voor maximale handhaving kwaadwillenden

De Tweede Kamer wil een maximale handhaving op kwaadwillenden. Dit is geëist in een aangenomen motie van 10 september 2019.

Vakbond CNV: minimumtarief €25 en geen zelfstandigenaftrek

Vakbond CNV pleit voor een minimumtarief van € 25. Dit als reactie op de Prinsjesdagplannen van 2019. Maar hiervoor willen zij wel de zelfstandigenaftrek volledig afschaffen. Dit meldt het FD.

Prinsjesdag 2019: wat moet je weten als zzp’er?

Minister Hoekstra van Financiën heeft op Prinsjesdag de Miljoenennota en de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor zzp’ers zijn er belangrijke ontwikkelingen bekend gemaakt hierin.

ePrivacy Verordening vervangt Telecommunicatiewet

De ePV, de Europese ePrivacy Verordening, gaat de Telecommunicatiewet vervangen. Deze wet vertelt hoe online telecommunicatiediensten met vertrouwelijke berichten moeten omgaan. De ingangsdatum van deze wet is nog niet bekend.

Senaat Californië: Chauffeurs van taxi-apps zijn werknemers

Chauffeurs van taxi-apps, zoals Uber en Lyft, moeten binnenkort hoogst waarschijnlijk als werknemers worden gezien in plaats van freelancers. Dit heeft de senaat van de Amerikaanse staat Californië in een wet aangenomen, meldt RTL Z.

Zzp-organisaties presenteren Manifest Moderne Arbeidsmarkt

Zzp-organisaties hebben op woensdag 11 september 2019 een document gepresenteerd genaamd; Het Manifest Moderne Arbeidsmarkt. Hierin staat dat veel zzp’ers geen minimumtarief en geen verplichte verzekering willen. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Prinsjesdag: het is weer de derde dinsdag van september

Het is weer de derde dinsdag van september oftewel Prinsjesdag. Minister Hoekstra van Financiën zal vandaag het koffertje met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aanbieden.

Flexbemiddelaar TCP officieel failliet verklaard door rechtbank

TCP Direct, de bemiddelaar van onder andere ING, is officieel failliet verklaard. Dit meldt het FD.

PSD2 kan ook gunstig zijn voor jou als ondernemer!

PSD2, wat staat voor Payments Service Directive 2, is een nieuwe wet die het betalingsverkeer regelt in de Europese Unie. Deze wet kan gunstig zijn voor iedereen, maar wat houdt het precies in?

Onmacht bij zzp’ers door huidige situatie

Een opvallende titel bij het Financieel Dagblad: ‘Onmacht van de zzp’er groeit’. In dit artikel wordt commentaar gegeven op de huidige situatie wat betreft zzp’ers, zzp-bemiddelaars en de opdrachtgevers.

Onverwachte bijtelling bij overstappers elektrische auto

Rij jij zakelijk een nieuwe (elektrische) lease-auto? En wil je deze ook privé gaan rijden? Dan kun je onverwacht met hoge bijtelling te maken krijgen, meldt RTL Z. Je kunt halverwege het jaar niet zomaar kosteloos overstappen.

Flexwerkers van ING krijgen gegarandeerd uitbetaald

Nadat bleek dat de tussenpersoon van ING, TCP, betalingsproblemen had was er een tijdje onzekerheid. Worden de flexwerkers, waaronder zzp’ers, nog wel betaald? ING komt nu met een oplossing, meldt het Financieel Dagblad.

Tweede Kamer wil opheldering rondom flexbemiddelaars

De Tweede Kamer wil opheldering over de zaak rondom flexbemiddelaars als gevolg van de situaties bij ING en BAM. Van minister Koolmees van Sociale Zaken wordt daarom een verklaring verwacht, meldt het FD.

De leraar als ondernemer, het worden er steeds meer

Er komen in het onderwijs steeds meer zzp-leraren. Afgelopen jaren is het aantal zzp’ers in het basis- en voortgezet onderwijs flink gestegen. Nog steeds is sprake van een lerarentekort, maar op korte termijn lossen zzp’ers het lerarentekort op.

Reiskosten: wat moet je weten als zzp’er?

Als zzp’er is het soms noodzakelijk om op pad te gaan voor jouw opdrachtgever. De afgelegde kilometers brengen reiskosten met zich mee. Deze reiskosten zijn aftrekbaar van de winst, maar hoe werkt dit precies?

Steeds meer zzp-bemiddelaars op de markt

Het aantal zzp-bemiddelaars en contractbeheerders is afgelopen tijd sterk gestegen. Dit baart experts en zzp-organisaties zorgen, meldt het Financieel Dagblad. Deze tussenpartijen verzorgen bijvoorbeeld de administratie, facturering en dekken aansprakelijkheidsrisico’s af.

Bewaarplicht voor ondernemers: wat zijn de regels?

Door de bewaarplicht is het wettelijk verplicht voor ondernemers om zeven jaar lang jouw administratie te bewaren. Hoe moet je dat precies bewaren? En op welke manier?

Leasefiets van de zaak: vanaf 2020 eindelijk weer op de fiets naar het werk

1 januari 2020 ziet de nieuwe fiscale regeling voor de zakelijke fiets het licht. Voor privégebruik geldt vanaf dan 7% bijtelling over de catalogusprijs. Heb je er al over nagedacht om een leasefiets van de zaak te nemen?

Auto leasen als zzp’er: hoe werkt dit precies?

Een manier om jouw bedrijfswagen te financieren is door de auto te leasen. Voor sommige zzp’ers is een auto of bedrijfswagen onmisbaar, zoals bij zzp’ers in de bouw. Hoe werkt het leasen van een auto?

Marktonderzoek: een stappenplan voor zzp’ers

Als startende zzp’er is het belangrijk om goed jouw markt en branche in kaart te hebben. Je zult dus een marktonderzoek moeten uitvoeren. Met behulp van dit stappenplan willen wij jou hierbij helpen!

Onderzoek: zzp’ers gelukkiger dan werknemers met vaste baan

Uit onderzoek blijkt dat flexwerkers, dus ook zzp’ers, hun geestelijke gezondheid een hoger rapportcijfer geven dan mensen in loondienst, meldt het Financieel Dagblad.

Betonvlechter volgens rechtbank geen IB-ondernemer

Rechtbank Den Haag ziet een betonvlechter niet als  een IB-ondernemer. De rechtbank geeft hier meerdere redenen voor, meldt Taxlive.

De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verlaagd

Het kabinet is voornemens om per volgend jaar de zelfstandigenaftrek te verlagen. Het bedrag zal over meerdere jaren verminderd worden, waardoor het uiteindelijk van € 7.280 naar € 5.000 zakt. Dit meldt RTL Z.

Motor van de zaak: waar je op moet letten

Een motor van de zaak aanschaffen? Dat kan! De kosten hiervan zijn, net als bij een auto, aftrekbaar. Maar hoe gaat dit in zijn werking?

Verschillende gemeentes leggen verbod op zzp-thuiskappers

Verschillende gemeenten hebben een verbod gelegd op zzp-thuiskappers. Volgens ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) is er sprake van oneerlijke concurrentie in vergelijking met kappers met bedrijfspanden.

Bbz gaat per 1 januari 2020 veranderen

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz) wordt eenvoudiger voor zzp’ers. Met ingang van 1 januari 2020 wordt de regelgeving namelijk op een aantal punten aangepast.

Crowdfunding: een persoonlijke manier van financiering

Crowdfunding is een financieringsvorm die steeds populairder wordt in Nederland. Vrienden, familie, kennissen en onbekenden kunnen in jouw onderneming en ideeën investeren. Wat kan crowdfunding voor jou als zzp’er betekenen?

Een offerte maken als zzp’er? Zo doe je dat!

Met een offerte doe je een prijsvoorstel aan nieuwe en bestaande klanten. Maar hoe maak je een goede offerte? Wij vertellen je het hier!

Een eigen bouwbedrijf starten in 8 stappen

Je wil jouw eigen bouwbedrijf starten als zzp’er. Maar waar begin je? Wat komt er allemaal bij kijken? Wij helpen je op weg met behulp van dit stappenplan!

Onderhoudsmonteur volgens rechtbank geen IB-ondernemer

Een onderhoudsmonteur wordt niet als IB-ondernemer gezien door Rechtbank Den Haag. Er wordt geoordeeld dat de onderhoudsmonteur geen onderneming drijft, meldt TaxLive.

Bouwbedrijf BAM krijgt klachten over zzp-contracten

Bouwbedrijf BAM schijnt sinds kort zzp-contracten te hanteren. In deze contracten staat dat het bouwbedrijf zzp’ers niet hoeft te betalen als de screeningsprocedure negatief is. Dit meldt de Telegraaf.

Flexwerkers, waaronder zzp’ers, bij ING in geldnood

Flexwerkers, waaronder zzp’ers, zijn in geldnood gekomen door de betaalproblemen bij TCP. Dit is een payrollbedrijf, die onder andere de betalingen en financiële administratie van ING afhandelt.

Energie-investeringsaftrek (EIA): wat zijn de voorwaarden?

Met behulp van de energie-investeringsaftrek (EIA) wil de overheid ondernemers stimuleren om te investeren in energiebesparende middelen en duurzame energie. Er gelden verschillende voorwaarden voordat je deze fiscale aftrekregeling mag toepassen.

Zzp’er worden in tien stappen: zo doe je dat

Wil je zzp’er worden? Of ben je je nog aan het oriënteren? Met behulp van deze tien stappen word jij zzp’er!

Verschil tussen een zzp’er en een eenmanszaak

Wat is het verschil tussen een zzp’er en een eenmanszaak? Soms worden deze twee verschillende begrippen nog weleens met elkaar verward.

Als zzp’er zwanger, vergeet de Zelfstandige- en Zwanger-regeling niet

Als zwangere zzp’er komt er veel op je af, vergeet daarom de Zelfstandige- en Zwanger-regeling (ZEZ) niet. Lees hier meer over deze regeling.

Btw verleggen als zzp’er: hoe werkt dit precies?

In een standaard situatie vraag jij een bepaalde prijs voor een product of dienst. Hier komt nog een btw-tarief bovenop. Dit leidt tot een factuurbedrag inclusief btw die je naar jouw klant opstuurt. De afnemer, indien ondernemer, kan de btw terugvragen. Jij draagt de btw af. Maar hoe zit dit eigenlijk met btw verleggen? Wat houdt de verleggingsregeling in?

Milieu-investeringsaftrek: wat moet je weten?

Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kan je in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit kan voordelen opleveren.

Factuur opstellen: waar moet je aan denken?

Als startende zzp’er kan het nog best lastig zijn om een factuur op te stellen. Wat zijn de vereisten en hoe ziet zo’n factuur eigenlijk eruit? Wij helpen je verder!

Bpm vrijstelling voor zzp’ers met een bestelauto

Heb je een bestelauto en ben je zzp’er? Dan kan je in aanmerking komen voor vrijstelling van de bpm door middel van de ondernemersregeling. Je dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen.

Ondernemingsplan opstellen in 7 stappen

Een ondernemingsplan, ook wel ondernemersplan, businessplan, of bedrijfsplan genoemd, is onmisbaar voor elke startende ondernemer. Hierin beschrijf je tot in detail wat jouw plannen zijn als zzp’er wat betreft jouw product of dienst, bijhorende prijs en de verwachte winst.

Youngtimer: fiscaal voordeel voor zzp’ers

Youngtimers, auto’s ouder dan 15 jaar, kunnen voor ondernemers fiscaal interessant zijn. Deze youngtimers hebben vaak een lage dagwaarde, maar een luxe youngtimer heeft meestal nog veel rijcomfort met vrij hoge cataloguswaarde. 

AFM benadrukt voorwaarden inhuur zzp’er

Autoriteit Financiële Markten (AFM) merkt dat het soms voor financiële instellingen nog onduidelijk is wanneer zij zzp’ers kunnen inhuren voor werkzaamheden. De AFM geeft daarom dus een rijtje met voorwaarden.

NHG start een experiment voor starters met flexibel inkomen

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) start dit najaar een experiment met kredietverstrekkers om te kijken of er meer mogelijkheden zijn voor starters met flexibel inkomen om een hypotheek te krijgen.

Business Model Canvas: de 9 bouwstenen

Het Business Model Canvas brengt met behulp van 9 bouwstenen jouw onderneming in kaart. Je ziet in één oogopslag waar jouw kansen liggen, waar je risico’s zitten en waarop je je verder moet ontwikkelen. Het model kan onder andere helpen bij het maken van een ondernemingsplan. Maak jij al gebruik van dit overzichtelijke model?

E-facturatie verplicht bij zakendoen met Rijksoverheid. Ben jij voorbereid?

Ondernemers die zakendoen met organisaties binnen de Rijksoverheid zullen per 1 augustus rekening moeten houden met e-facturatie. De meeste organisaties zullen enkel nog deze vorm van facturatie accepteren.

Prijsafspraken tussen zzp’ers volgens de ACM toegestaan

Autoriteit Consument & Markt is voornemens om prijsafspraken tussen zzp’ers toe te staan. Zzp’ers mogen dan voortaan onderling afspraken maken om op deze manier aan een minimuminkomen te komen. Dit meldt het FD.

Onderneming oprichten: in 7 stappen naar een eenmanszaak!

Een eenmanszaak is simpel en snel op te richten, veel zzp’ers kiezen daarom voor een eenmanszaak. Maar welke stappen dien je te nemen voor het oprichten van een eenmanszaak? Vind het uit met behulp van dit stappenplan!

Aandeel vrouwelijke zzp’ers blijft achter, maar stijgt wel

Het aantal vrouwelijke zzp’ers in Nederland blijft nog steeds achter ten opzichte van de mannelijke zzp’ers. In Nederland zijn zo’n 423.000 vrouwelijke zzp’ers werkzaam ten opzichte van 650.000 mannelijke zzp’ers. Op basis van cijfers van het CBS blijft het aandeel vrouwelijke zzp’ers achter, maar stijgt wel.

Ondernemingsvormen: hoe zit het ook alweer?

Ondernemingsvormen in Nederland, het zijn er nogal wat. Welke ondernemingsvorm zijn er? En welke past het best bij jouw situatie? In dit artikel staan we uitgebreid stil bij de verschillende ondernemingsvormen die wij hier in Nederland kennen.

De KOR (kleineondernemersregeling) verandert per 2020

Per 1 januari 2020 gaat de kleineondernemersregeling (KOR) veranderen. Op dit moment kunnen alleen de eenmanszaak, maatschap en VOF met een bepaald bedrag aan af te dragen btw (€ 1.883) een beroep hierop doen. Wij geven je hierbij wat meer informatie over de veranderingen en wat tips of de KOR wel interessant voor je is.

Verplicht minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp’ers

Het kabinet is voornemens om een minimumtarief voor zzp’ers in te voeren van 16 euro per uur, dit melden anonieme bronnen bij de NOS. De regel zal ingaan per 1 januari 2021. Naast een minimumtarief komt er ook een tarief voor zelfstandigen met een hoog tarief, namelijk 75 euro per uur. Hierdoor kun je als zelfstandigen aangeven dat je afziet van

Wat is een zzp’er?

De afkorting ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel, oftewel een zzp’er is een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. De meeste zzp’ers hebben als rechtsvorm een eenmanszaak.

Mkb-winstvrijstelling: wat je moet weten

Mkb-winstvrijstelling is een ondernemersaftrek die je kan verminderen van je winst uit onderneming. Het verlaagt je winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Verplichte verzekering zzp’ers komt steeds dichterbij

Voor het eerst komt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers op tafel bij de politieke partijen in Den Haag, zo meldt de NOS vandaag. Vooral de VVD en D66 zijn sceptisch omtrent deze verplichting. Waarbij D66 keuzevrijheid belangrijk vindt en VVD aan de kosten denkt voor ondernemers.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Bij elk bedrijf dat in aanraking komt met anderen is een risico op schade aanwezig. Voor de gemaakte schade bij anderen kan je aansprakelijk gesteld worden. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan hoge claims voorkomen. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een door jou gemaakte beroepsfout waar jij aansprakelijk voor bent.

Hey zzp’er, hoe bereken je jouw ideale uurtarief?

Het kan als zzp’er lastig zijn om te berekenen wat jouw ideale uurtarief is. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Kleineondernemersregeling verandert per 2020

Als je in een jaar minder dan €1.883 btw betaalt, dan kan je in aanmerking komen voor een kleineondernemersregeling. Hierdoor is het mogelijk dat je geen btw betaalt of belastingvermindering hebt. Per 1 januari gaat deze regeling echter veranderen. Tot die tijd geldt de oude regeling. Wat gaat er voor jou veranderen?

Nieuw btw-nummer voor zzp’ers met eenmanszaak

Zzp’ers met een eenmanszaak krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer.

Horecasector huurt steeds meer zzp’ers in

Uit schattingen blijkt dat tot 2025 het aantal horecabanen met 100.000 zal groeien. De personeelskrapte blijft in de horecasector echter groot. Steeds meer horecaondernemers zijn aangewezen op de inhuur van zzp’ers, meldt Koninklijke Horeca Nederland.

Wanneer ben je zzp’er?

Een vraag die veel zzp’ers bezighoudt: wanneer ben je zzp’er? De Belastingdienst hanteert een aantal criteria om te bekijken of je daadwerkelijk zelfstandig ondernemer bent. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar als je voldoet aan de volgende criteria, dan weet je zeker dat je zelfstandig ondernemer bent. Ofwel zzp’er wanneer je geen personeel in dienst hebt.

Maak jij al gebruik van startersaftrek?

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor verschillende soorten ondernemersaftrek. Ben jij net gestart met een onderneming? Dan kun je wellicht gebruikmaken van de startersaftrek of de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.  

De fiscale oudedagsreserve: wat houdt dit in?

Het is voor een ondernemer zoals jij mogelijk om met behulp van de fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) een behoorlijk voordeel te halen. Dankzij de FOR kan belastingheffing over winst nu uitgesteld worden naar de toekomst.  

Onverrekende zelfstandigenaftrek bij onvoldoende winst

Wat gebeurt er met onverrekende zelfstandigenaftrek bij onvoldoende winst? Als de zelfstandigenaftrek meer bedraagt dan jouw winst, dan kan je niet de gehele de zelfstandigenaftrek gebruiken. De onverrekende zelfstandigenaftrek kan je echter wel weer verrekenen.    

Het urencriterium: wat moet je weten?

Voldoe jij aan het urencriterium?  Er zijn namelijk verschillende soorten ondernemersaftrek waar je als ondernemer in aanmerking mee kan komen. Bij sommige moet je echter voldoen aan het urencriterium om recht te hebben op de aftrek.   

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: heb jij hier recht op?

Heb je laatst een investering gedaan? Dan heb je wellicht recht hebben op een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 

Welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp’ers?

Ondernemers mogen alleen zakelijke kosten aftrekken, aangezien privé-uitgaven niet aftrekbaar zijn.   In sommige gevallen zijn de kosten zowel privé als zakelijk, dan mag je alleen het zakelijke gedeelte aftrekken. Of de kosten in één keer aftrekbaar zijn is afhankelijk van de volgende punten: 

KvK stopt met verkoop van gegevens van zzp’ers

De KvK vindt dat zzp’ers meer recht hebben op bescherming. Dagelijks krijgt de Kamer van Koophandel klachten binnen van zzp’ers die last hebben van telefonische verkoop, meldt de Telegraaf.

Zzp’ers vinden hun werk gevarieerder dan werknemers

Ruim 80% van de zzp’ers geeft aan dat hun werk “vaak” of “altijd” gevarieerd is. Bij de vaste werknemers is dit 70% en bij de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is dit 50%. Dit blijkt uit nieuwe analyses van TNO en CBS.

Veel oudere zzp’ers in de bouw zonder verzekering

Een derde van de zelfstandigen in de bouw verzekeren zich tegen ziekte of ongevallen. Vooral bouwvakkers boven de 45 hebben geen verzekering. Hoge premies spelen een belangrijke rol, maar ook verzekeringsmaatschappijen die weigeren om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten bij deze groep, zo meldt Trouw.

Kilometerregistratie

Bij een auto van de zaak met minder dan 500 privékilometers is er geen sprake van bijtelling. Echter, de Belastingdienst eist dan dat er een sluitende kilometerregistratie wordt bijgehouden.

Bijtelling privégebruik auto 2018

Iedereen kent het wel, bijtelling, maar wat zijn eigenlijk de regels rondom deze extra kostenpost. En wat betekent dat voor de ondernemer zonder personeel?

AVG geldt ook voor zzp’ers: Voldoe jij eraan?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen. Dus ook voor zzp’ers. Voldoe jij aan de AVG?

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl