Kennisbank

 • Alles
 • Algemeen
 • Arbeidsongeschiktheid
 • Fiscaal
 • Mobiliteit
 • Nieuws
 • Pensioen
 • Praktische tips
 • Starters
 • Verzekeringen
 • Wetgeving

Verplichte verzekering zzp’ers komt steeds dichterbij

Voor het eerst komt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers op tafel bij de politieke partijen in Den Haag, zo meldt de NOS vandaag. Vooral de VVD en D66 zijn sceptisch omtrent deze verplichting. Waarbij D66 keuzevrijheid belangrijk vindt en VVD aan de kosten denkt voor ondernemers.

Kleineondernemersregeling verandert per 2020

Als je in een jaar minder dan €1.883 btw betaalt, dan kan je in aanmerking komen voor een kleineondernemersregeling. Hierdoor is het mogelijk dat je geen btw betaalt of belastingvermindering hebt. Per 1 januari gaat deze regeling echter veranderen. Tot die tijd geldt de oude regeling. Wat gaat er voor jou veranderen?

Nieuw btw-nummer voor zzp’ers met eenmanszaak

Zzp’ers met een eenmanszaak krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer.

Horecasector huurt steeds meer zzp’ers in

Uit schattingen blijkt dat tot 2025 het aantal horecabanen met 100.000 zal groeien. De personeelskrapte blijft in de horecasector echter groot. Steeds meer horecaondernemers zijn aangewezen op de inhuur van zzp’ers, meldt Koninklijke Horeca Nederland.

De fiscale oudedagsreserve: wat houdt dit in?

Het is voor een ondernemer zoals jij mogelijk om met behulp van de fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) een behoorlijk voordeel te halen. Dankzij de FOR kan belastingheffing over winst nu uitgesteld worden naar de toekomst.  

Het urencriterium: wat moet je weten?

Voldoe jij aan het urencriterium?  Er zijn namelijk verschillende soorten ondernemersaftrek waar je als ondernemer in aanmerking mee kan komen. Bij sommige moet je echter voldoen aan het urencriterium om recht te hebben op de aftrek.   

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: heb jij hier recht op?

Heb je laatst een investering gedaan? Dan heb je wellicht recht hebben op een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 

Welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp’ers?

Ondernemers mogen alleen zakelijke kosten aftrekken, aangezien privé-uitgaven niet aftrekbaar zijn.   In sommige gevallen zijn de kosten zowel privé als zakelijk, dan mag je alleen het zakelijke gedeelte aftrekken. Of de kosten in één keer aftrekbaar zijn is afhankelijk van de volgende punten: 

KvK stopt met verkoop van gegevens van zzp’ers

De KvK vindt dat zzp’ers meer recht hebben op bescherming. Dagelijks krijgt de Kamer van Koophandel klachten binnen van zzp’ers die last hebben van telefonische verkoop, meldt de Telegraaf.

Zzp’ers vinden hun werk gevarieerder dan werknemers

Ruim 80% van de zzp’ers geeft aan dat hun werk “vaak” of “altijd” gevarieerd is. Bij de vaste werknemers is dit 70% en bij de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is dit 50%. Dit blijkt uit nieuwe analyses van TNO en CBS.

Veel oudere zzp’ers in de bouw zonder verzekering

Een derde van de zelfstandigen in de bouw verzekeren zich tegen ziekte of ongevallen. Vooral bouwvakkers boven de 45 hebben geen verzekering. Hoge premies spelen een belangrijke rol, maar ook verzekeringsmaatschappijen die weigeren om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten bij deze groep, zo meldt Trouw.

Kilometerregistratie

Bij een auto van de zaak met minder dan 500 privékilometers is er geen sprake van bijtelling. Echter, de Belastingdienst eist dan dat er een sluitende kilometerregistratie wordt bijgehouden.

Bijtelling privégebruik auto 2018

Iedereen kent het wel, bijtelling, maar wat zijn eigenlijk de regels rondom deze extra kostenpost. En wat betekent dat voor de ondernemer zonder personeel?

AVG geldt ook voor zzp’ers: Voldoe jij eraan?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen. Dus ook voor zzp’ers. Voldoe jij aan de AVG?

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl