Kleineondernemersregeling verandert per 2020

Als je in een jaar minder dan €1.883 btw betaalt, dan kan je in aanmerking komen voor een kleineondernemersregeling. Hierdoor is het mogelijk dat je geen btw betaalt of belastingvermindering hebt. Per 1 januari gaat deze regeling echter veranderen. Tot die tijd geldt de oude regeling. Wat gaat er voor jou veranderen?

Om in aanmerking te komen met de kleineondernemersregeling zijn er vier voorwaarden opgesteld voor de oude regeling. Dit zijn:

  1. Je hebt een eenmanszaak of een samenwerkingsverband met een natuurlijk personen. Dit kan bijvoorbeeld een VOF of maatschap zijn. Met de vernieuwde regeling van 2020 gaat het ook gelden voor stichtingen, verenigingen en bv’s.
  2. Na aftrek van de voorbelasting betaal je maar €1883 of minder btw per jaar.
  3. Jouw onderneming is gevestigd in Nederland.
  4. Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw.

Modernisering van de kleineondernemersregeling

Per 1 januari 2020 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) gemoderniseerd. Als je als ondernemer verwacht dat je jaarlijks minder dan €20.000 aan omzet behaald, dan kan je vanaf 1 januari 2020 de regeling aanvragen voor vrijstelling van btw.

Indien je kiest voor deze vrijstelling heeft dit enkele gevolgen, namelijk:

  • Je hoeft geen btw-aangifte te doen.
  • De betaalde btw mag niet worden teruggevraagd.
  • Je mag geen btw in rekening brengen en vermelden op facturen.
  • Je moet wel jouw omzet bijhouden in de administratie.
  • Vanaf het moment van deelname aan de kleineondernemersregeling, geldt deze vrijstelling voor minstens drie jaar.

Aanmelden voor de nieuwe regeling

Aanmelden voor de vrijstelling kan vanaf 1 juni 2019. Indien je jouw aanvraag vóór 20 november 2019 verstuurt, dan kan je vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de nieuwe regeling.

Wat als je nu al ontheffing hebt voor administratieve plichten voor de btw? Dan hoef je je niet aan te melden. Dit wordt automatisch geregeld. De Belastingdienst stuurt je dan een brief. Hierin staat ook wat je moet doen als je niet wil deelnemen aan de moderne regeling.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl