Koninklijke Horeca Nederland: steeds meer zzp’ers in de horeca

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voorspelt dat er een steeds grotere opmars van zzp’ers, uitzend-, en oproepkrachten komt in de horeca. Dit meldt de Telegraaf

Voor 2025 schatten KHN en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) dat er 560.000 medewerkers nodig zijn voor de horecabranche. Op dit moment zijn er 465.000 medewerkers nodig. Natuurlijk dient er ook rekening gehouden te worden met uittreders. Hiervoor zijn per jaar 150.000 nieuwkomers nodig.

Uit cijfers blijkt al dat steeds meer zzp’ers, uitzend-, en oproepkrachten werkzaam zijn in de horeca. In zeven jaar is het percentage van medewerkers in loondienst van 65% naar 58% gedaald. Ongeveer 13% van het personeel in de keuken en bediening is momenteel zzp’er.

De voorzitter van KHN, Robèr Willemsen, is van mening dat de horecabranche zijn best dient te doen om personeel aan te trekken. Op dit moment zijn er meer koks nodig dan het aantal koks dat hiervoor een diploma behaald op het mbo. De branche wil dit oplossen door middel van interne scholing. Daarbij wil de sector medewerkers vasthouden door goede arbeidsvoorwaarden op te stellen.

Daarbij vindt voorzitter Willemsen dat werkgevers meer in gesprek moeten gaan met het personeel. Op deze manier kan een betere balans tussen werk en privé gevonden worden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl