Kunstenbond: ‘Schijnzelfstandigheid bij Nationale Opera’

De Kunstenbond vindt dat bij de Nationale Opera & Ballet sprake is van schijnzelfstandigheid. Om deze reden sleept de bond de kunstinstelling voor de rechter. Dit meldt NOS.

De ingehuurde zzp’ers krijgen ongeveer de helft minder betaald dan werknemers, terwijl zij precies dezelfde arbeid verrichten. Er zijn ongeveer 55 koorleden in vaste dienst, daarbij worden ongeveer 70 koorleden ingehuurd. Er wordt een groot aantal zzp’ers ingehuurd aangezien niet altijd evenveel leden nodig zijn. Wel worden een aantal koorleden al jaren ingehuurd.

Tarieven

Volgens De Kunstenbond neemt de Nationale Opera & Ballet een laag aantal personen in vaste dienst zodat zij niet gebonden zijn aan de bijkomende risico’s en kosten. Daarbij spreekt zij van schijnzelfstandigheid aangezien de ingehuurde koorleden precies dezelfde werkzaamheden verrichten als de vaste zangers. Nationale Opera & Ballet is echter van mening dat sprake is van zelfstandige beroepsuitoefening, waardoor zij geen mensen in vaste dienst hoeven te nemen.

De zzp’ers hebben volgens de bond ook niet de mogelijkheid om te onderhandelen over hun tarieven. Desondanks hanteert de Nationale Opera & Ballet al zeer lage tarieven.

Fair Practice Code

Enige tijd geleden is de Fair Practice Code in de kunstwereld ingesteld. Dit is een gedragscode die gezamenlijke verantwoordelijkheid stimuleert. Dit zorgt voor een gezonde arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. De kunstinstelling benoemt dat zij, met oog op de Fair Practice Code, in gesprek zijn over arbeidsvoorwaarden en tarieven met zzp’ers. Zo is zij voornemens om per 2020 de tarieven van de ingehuurde koorleden met zo’n 10% te laten stijgen. De directie vindt het dan ook jammer dat De Kunstenbond naar de rechter is gestapt.

Het kabinet heeft plannen om per 2021 een minimumtarief voor zzp’ers te hanteren. Als de plannen doorgaan, zal deze € 16 bedragen. Tot 9 december is over dit onderwerp en over de zelfstandigenverklaring een internetconsultatie beschikbaar. Hier kun je reageren op de plannen van het kabinet.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl