KvK stopt met verkoop van gegevens van zzp’ers

De KvK vindt dat zzp’ers meer recht hebben op bescherming. Dagelijks krijgt de Kamer van Koophandel klachten binnen van zzp’ers die last hebben van telefonische verkoop, meldt de Telegraaf.

Deze telefonische verkoop komt doordat de KvK adresgegevens van zzp’ers doorverkoopt. Dit heeft als gevolg dat zzp’ers ongevraagde reclame toegestuurd krijgen en regelmatig ongevraagd gebeld worden door verkopers.

Echter stopt de KvK niet vrijwillig met deze verkoop. Zij staan onder dwang van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om dit te doen, aangezien dit in strijd is met de privacywet AVG. Door AVG zijn de privacyrechten van personen uitgebreid en versterkt. Personen hebben meer zeggenschap gekregen over hun eigen gegevens. Zo heb je ook meer zeggenschap over wat een bedrijf met deze gegevens mag doen. Bedrijven moeten ze namelijk privacygevoelig behandelen. Per 1 juli stopt de Kamer van Koophandel dan ook met de doorverkoop.

Het ministerie van Economische Zaken doet op dit moment onderzoek naar een mogelijke wetswijziging, zodat de persoonsgegevens van ondernemers beter kunnen worden beschermd. Er wordt onder andere gekeken naar een wetswijziging die afnemers kan weigeren bij het opvragen van persoonsgegevens indien zij deze informatie alleen voor commerciële uitingen willen gebruiken.

‘Adressenbestand Online’ bestaat vanaf 1 juli niet meer, dit kan de Kamer van Koophandel behoorlijk wat geld kosten. Normaal gesproken leverde de verkoop van adresgegevens de KvK ongeveer €500.000 per jaar op. Aan iedereen konden de informatieproducten met betrekking tot persoonsgegevens worden verstrekt. Dit zal dan verleden tijd zijn.

 

 

 

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl