‘Mkb’ers durven niet meer te investeren’

‘Mkb’ers durven niet te investeren’. Dit concluderen statistici. Volgens Lex van Teeffelen en Hans Biesheuvel is hier echter niets van waar, zo meldt het FD. Maar hoe zit het dan wel?

Er worden verkeerde conclusies getrokken. Mkb’ers investeren wel degelijk, alleen niet in het punt waar de statistici zich voornamelijk op focusten. Zij keken namelijk naar in hoeverre de mkb’er investeerde in de bezittingen van bedrijven, zoals het inventaris, gebouwen en machines.

Echter investeren ondernemers tegenwoordig vaker in andere punten. Zo maken ondernemers vaker gebruik van digitale platforms, huren zij meer en innoveren zij door middel van immateriële vaste activa. Hier kan gedacht worden aan patenten, goodwill en licenties.

Vroeger moesten bepaalde sectoren met name in bedrijfsmiddelen investeren om te kunnen groeien. Tegenwoordig komt daar echter verandering in. Zelfs met minimale middelen kunnen er in sectoren veranderingen plaatsvinden.

Daarbij zijn tegenwoordig geen productiemiddelen of kapitaal meer nodig om te kunnen blijven ontwikkelen. Zo is onder andere het leasen van een middel sterk toegenomen. Ondertussen is de leasemarkt al gestegen naar € 7 miljard.

Als de innovatie iets oplevert, dan komt dit op de balans te staan. Als de investering niets oplevert, dan komt deze ook niet op de balans te staan. Deze kosten worden dan niet als investering opgenomen, maar als ‘overige kosten’ op de balans.

Door minder geld in machines en dergelijke te stoppen, blijft er meer geld in de onderneming liquide. Hierdoor kan een ondernemer makkelijker het geld inzetten in nieuwe investeringen, dan dat het ‘vast’ zit in een bedrijfsmiddel.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl