
Een motor van de zaak aanschaffen? Dat kan! De kosten hiervan zijn, net als bij een auto, aftrekbaar. Maar hoe gaat dit in zijn werking?
De kosten die bij een motor aftrekbaar zijn onder andere de leasekosten, motorrijtuigenbelasting, bpm, benzinekosten, verzekeringspremies, en andere kosten die met de motor in verband staan.
Net als bij een auto dient er afschrijving plaats te vinden. Om een goede inschatting te weten van de restwaarde, is het slim om dit bij de leverancier na te vragen. Deze kan met behulp van zijn ervaring vaak een goede schatting geven hiervan.
De afschrijving per jaar bereken je door de volgende formule:
(Aanschafwaarde minus restwaarde) : aantal geschatte gebruiksjaren
Een voorwaarde van een motor op de zaak is dat minimaal 10% van het gebruik voor zakelijke doeleinden is. Daarbij dient het niet onlogisch te zijn om de motor voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Als je bijvoorbeeld voor jouw onderneming vaak goederen moet vervoeren, is het niet logisch om zo’n soort vervoersmiddel op de zaak aan te schaffen.
Als je de motor ook voor privédoeleinden gebruikt, dan krijg je te maken met privébijtelling. In tegenstelling tot bij een auto, waarbij de bijtelling wordt berekend op basis van de catalogusprijs, is dit bij dit vervoersmiddel op basis van kilometers. De berekening van de Belastingdienst luidt:
Aantal kilometers maal werkelijke kilometerprijs = privébijtelling