Nederland telt meer dan 2 miljoen ondernemingen

De KVK meldt dat Nederland de grens van 2 miljoen ondernemingen heeft gepasseerd. Het is voor het eerst dat Nederland zoveel ondernemingen telt. Op 1 januari telde Nederland namelijk 2.000.404 bedrijven. 

Nederland telt meer dan 2 miljoen ondernemingen. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel groeide het aantal ondernemingen in 2019 met maar liefst 5%. Van deze bedrijven zijn er 1,3 miljoen van zzp’ers. Daarbij steeg het aantal voltijds zzp’ers met zo’n 6%. Het aantal zelfstandigen zonder personeel dat minder dan 15 uur per week werkzaam is groeide met 11%. Er zijn nu iets meer dan één miljoen voltijds zzp’ers en ongeveer 281.000 deeltijd zzp’ers. Naast een toename onder de zzp’ers namen de mkb-bedrijven ook toe. Hiervan kwamen er ruim 1.000 bedrijven bij.

Groei in sectoren en provincies

De snelst groeiende sectoren waren vorig jaar de bouw en gezondheidssector. Hierbij groeide de bouw met ongeveer 8% en groeide de gezondheidssector met 7%. Qua provincies was er de meeste groei in Flevoland en Zuid-Holland. Hier waren de toenames 7%. In Limburg was sprake van de minste groei, namelijk een groei van 3%.

Ondernemers beginnen steeds jonger

Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een ondernemer in Nederland 46 jaar is. De laatste tijd stijgt het aantal jonge ondernemers flink. Afgelopen zes jaar zijn het aantal startende ondernemers onder de 18 jaar verdrievoudigd. Veel van deze jongeren zijn actief in de creatieve sector, zoals film, fotografie en reclame. Vaak beginnen zij een webwinkel.

De gemiddelde leeftijd van starters daalde vorig jaar. In 2018 was de gemiddelde leeftijd 36 jaar, in 2019 was dit 35 jaar oud.

Aantal vrouwelijke ondernemers blijft gelijk

Daarbij is de verhouding mannelijke tegenover vrouwelijke ondernemers gelijk gebleven. In 2018 en 2019 bedroeg het aandeel mannelijke ondernemers 64% tegenover 36% vrouwelijke ondernemers.

Groei in aantal buitenlandse ondernemers

Tot slot zijn er de ondernemers die niet in Nederland geboren zijn. Deze groep is toegenomen met 1%, van 15% naar 16%. Deze groep is voornamelijk actief in de horeca, bouw en logistieke sector.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl