Nieuw btw-nummer voor zzp’ers met eenmanszaak

Zzp’ers met een eenmanszaak krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer.

Door identiteitsfraude en privacybescherming is het btw-nummer van eenmanszaken laatste tijd in opspraak gekomen. Volgens Autoriteit Persoonsgegevens is het BSN-nummer in een btw-nummer privacygevoelig en niet gunstig. Dit helemaal in combinatie met de nieuwe AVG-wetgeving. Bovendien vindt de Autoriteit Persoonsgegevens dat het BSN-nummer vertrouwelijk moet blijven tussen de burger en overheid.

Gebruik van het nieuwe nummer

Het nieuwe btw-identificatienummer kan op websites en facturen vermeld worden, zonder privacygevoelige informatie vrij te geven. Het nummer bevat namelijk geen BSN-nummer. Daarbij kan het gebruikt worden voor transacties op basis van de EU-regelgeving. Voor communicatie met de Belastingdienst blijft voorlopig nog het oude btw-nummer in gebruik. Dit zal in loop der tijd veranderen. Wanneer volledig het andere nummer gebruikt wordt, is nog onduidelijk. Dit gebeurt pas op langer termijn.

Wel is het nu al mogelijk om als zzp’er jouw oude btw-identificatienummer van jouw website en facturen af te halen. Volgens de wet is het verplicht dit wel op de website te laten. De Autoriteit Consument & Markt houdt hierop toezicht, maar geeft hierbij geen prioriteit bij zzp’ers. Zij houden hier minder toezicht op. Dit komt doordat de Autoriteit Consument & Markt de onwenselijke situatie van de privacy van zzp’ers ook in ziet.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl