Nieuwe zzp-plannen niet verder uitgesteld volgens Koolmees

De nieuwe regelgeving kan niet verder uitgesteld worden volgens minister Koolmees van Sociale Zaken. Hij wil dat snel wordt gehandhaafd op oneerlijke concurrentie en schijnzelfstandigheid. Dit meldt het FD.

Volgens de minister zijn er zzp’ers die onder het sociaal minimum werken en dit wil hij voorkomen. Om deze reden wil hij de nieuwe wet- en regelgeving niet verder uitstellen.

Verschillende werkgevers en bonden riepen eerder op dat de minister de nieuwe zzp-plannen moest intrekken. Volgens hen zijn het minimumtarief en de zelfstandigenverklaring voor hogere inkomens veel te complex om uit te voeren. Bij het minimumtarief komt daarbij ook een grotere administratielast. Dit werkt vooral de zzp’ers met een laag uurtarief meer tegen.

Volgens de Stichting van de Arbeid (Star) is de wetgeving door de complexiteit fraudegevoelig. Minister Koolmees vertelde dat hij de reacties hierop serieus neemt. Maar dat hij wel teleurgesteld is dat alleen sociale partners en bonden alleen naar punten kijken die zij niet willen. Hij vindt dat zij dan ook met voorstellen dienen te komen over hoe zij de inrichting van de wet wel graag zien.

Volgens minister Koolmees groeit het aantal zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hierdoor ontstaat er een onbalans die hij met de nieuwe wetsvoorstellen wil voorkomen. Volgens minister Koolmees is het niet mogelijk om het minimumtarief hoger in te stellen, aangezien dit in strijd is met Europese wet- en regelgeving.

Op 9 december 2019 sloot de internetconsultatie van het minimumtarief en zelfstandigenverklaring. Op dit moment staan er ongeveer 800 reacties hierop openbaar.

De nieuwe wet- en regelgeving was eerder al eens uitgesteld naar 1 januari 2021. Begin 2020 zal commissie Borstlap hun rapport wat betreft de arbeidsmarkt aan het kabinet aanbieden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl