Bijna 2020: wat verandert er voor jou als zzp’er?

Per 1 januari 2020 krijg je als zzp’er met nieuwe wetgeving te maken. Wij hebben hieronder de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.

Nieuwe belastingschijven

Ten eerste zullen de tarieven voor inkomstenbelasting in het nieuwe jaar veranderen. Deze krijgt namelijk 2 verschillende tarieven in plaats van drie. Voor inkomens die onder de € 68.507 geldt een tarief van 37,35%. Voor alles daarboven geldt een tarief van 49,5%. Hier komt een bedrag uit. Over dit bedrag worden heffingskortingen nog in mindering gebracht. Daarbij zal de arbeidskorting in drie stappen worden verhoogd.

Nieuw btw-id

Indien je een eenmanszaak hebt, dan ontvang je een nieuw btw-id. In het oude btw-id staat het BSN-nummer van de zzp’er vermeld, dit is niet het geval bij het nieuwe btw-id. Hierdoor is het minder gevoelig voor fraude. Het nieuwe nummer dien je te gebruiken op facturen en jouw website. Het oude nummer heet nu het omzetbelastingnummer. Deze gebruik je alleen bij communicatie met de Belastingdienst.

Zelfstandigenaftrek daalt

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag. Dit zal in negen geleidelijke stappen afnemen. Op dit moment bedraagt de zelfstandigenaftrek nog € 7.280, dit daalt dan uiteindelijk naar € 5.000 in 2028. In 2020 wordt de eerste stap gezet, dan bedraagt de aftrek € 7.030. Daarentegen worden de arbeidskorting en algemene heffingskorting wel verhoogd.

Bbz

De Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) verandert ook in het nieuwe jaar. De regeling wordt eenvoudiger gemaakt. Voortaan is het een tijdelijke ondersteuning van ondernemers die een levensvatbaar bedrijf hebben. Ondernemers die al gebruik maken van deze regeling zullen geen gevolgen ondervinden door de wijziging. Indien je er al gebruik van maakt, blijft het namelijk ongewijzigd.

Bijtelling elektrische auto stijgt

Op 1 januari 2020 stijgt de bijtelling van de elektrische auto. Deze stijgt namelijk van 4% naar 8%. Bij een catalogusprijs van € 45.000 of hoger geldt over het meerdere nog een bijtelling van 22%. Eerder was deze extra bijtelling pas vanaf € 50.000. Per 2025 geldt voor elektrische auto’s ook motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting.

Kleineondernemersregeling eenvoudiger

Daarbij verandert in het nieuwe decennium de KOR (kleineondernemersregeling). Om mee te kunnen doen met de nieuwe KOR, kon je je tot 20 november 2019 aanmelden om hier per 1 januari 2020 gebruik van te maken. Het is ook mogelijk om je na 20 november nog in te schrijven, de eerstvolgende startdatum is dan 1 april 2020. De nieuwe KOR is een vrijstelling op de btw. Daarbij kunnen ook rechtspersonen gebruik gaan maken hiervan. De hoogte van de omzet is bovendien belangrijk, deze mag niet hoger zijn dan € 20.000. Hiernaast zijn er nog enkele veranderingen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl