Een offerte maken als zzp’er? Zo doe je dat!

Met een offerte doe je een prijsvoorstel aan nieuwe en bestaande klanten. Maar hoe maak je een goede offerte? Wij vertellen je het hier!

Ten opzichte van een factuur hoeft een offerte niet aan veel wettelijke eisen te voldoen. Een offerte is een uitgebreide prijsopgave, waarmee je een potentiële klant kan overtuigen om dit product of deze dienst bij jou af te nemen. Je maakt hierin duidelijk dat je de vraag van de klant begrijpt.

Houd een huisstijl aan, zo kan de klant je onderscheiden van concurrenten en bovendien staat dit professioneler. Denk er ook aan om diezelfde huisstijl aan te houden bij het maken van een factuur.

Gegevens

Maar wat staat er dan precies op een offerte? De volgende punten komen er in ieder geval op te staan:

  • Jouw bedrijfsgegevens, inclusief een btw-nummer, KvK-nummer en IBAN-nummer
  • De klantgegevens
  • De datum en het offertenummer
  • Jouw uurtarief / de totale prijs
  • De werkzaamheden
  • Geldigheidsduur van de offerte

Waarom kiest de afnemer voor jou?

Probeer de offerte persoonlijk te maken en maak duidelijk waarom de klant voor jou moet kiezen. Blik bijvoorbeeld terug op een eerder contactmoment. Waarom heb jij dé oplossing in huis? Waarom sluit dit aan op de wensen van de afnemer? Wees bij de prijsberekening zo concreet mogelijk om onduidelijkheden te voorkomen. Is het bedrag inclusief of exclusief btw? Hoe zit het met de reiskosten?

Let er op dat je de algemene voorwaarden ook meestuurt of naar refereert op bijvoorbeeld je website. Dit is wettelijk verplicht, indien je dit niet doet kun je hier geen beroep op doen tijdens een conflict met de afnemer. Deze zijn dan ongeldig.

Houd je offerte aantrekkelijk om te lezen. Wees duidelijk, maar zet geen lange teksten op de offerte neer. Werk bij voorkeur met kortere alinea’s om overzicht te houden.

Afsluiting

Je dient jouw offerte op een nette manier af te sluiten. Zet er bijvoorbeeld in dat de klant bij vragen of opmerkingen altijd contact op mag nemen. Vergeet dus niet een e-mailadres en telefoonnummer te vermelden. Eventueel kun je reviews van andere klanten toevoegen over een soortgelijke klus. Check tot slot op taal- en spellingfouten.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl