Onderhoudsmonteur volgens rechtbank geen IB-ondernemer

Een onderhoudsmonteur wordt niet als IB-ondernemer gezien door Rechtbank Den Haag. Er wordt geoordeeld dat de onderhoudsmonteur geen onderneming drijft, meldt TaxLive.

De monteur heeft maar één opdrachtgever en is op beide bedrijfslocaties fulltime aanwezig. Bovendien is hij qua tijd afhankelijk van de opdrachtgever. De onderhoudsmonteur bracht daartegenin dat hij de werkzaamheden zelfstandig verricht en niet per se persoonlijk hoeft te verrichten. Zo kan volgens hem zijn broer hem vervangen. Rechtbank Den Haag vindt deze reden niet aannemelijk, aangezien de monteur geen enkel bewijs heeft dat zijn broer ooit werkzaamheden voor hem heeft verricht. Het beroep van de monteur is dus ongegrond.

De monteur bleek dus een schijnzelfstandige te zijn volgens de rechtbank. Maar wanneer ben je dan wel een zzp’er? De Belastingdienst hanteert bepaalde eisen, zoals continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van toepassing en is elke situatie anders. Een uitgebreide uitleg over de eisen kun je hier lezen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl