Onderlinge afspraken: nog meer ruimte voor zzp’ers

Zelfstandigen mogen nog meer onderlinge afspraken maken met hun opdrachtgevers. Deze zomer gaf de ACM al meer ruimte. Maar nu is er ook een andere groep zzp’ers waarvoor de uitzondering geldt. Dit meldt het FD

Zzp’ers mogen dus onderhandelen over hun tarieven en dit in cao’s vastleggen. Nu krijgen zij nog meer ruimte qua prijsafspraken. Dit maakte de ACM recent bekend. Dit geldt als definitieve leidraad. Eerder werd al bekend dat architecten als eerste een minimumtarief opnamen in hun cao.

Nu stelt de ACM dat zzp’ers ook prijsafspraken mogen maken indien er geen vergelijkbare werknemers in dienst zijn bij de opdrachtgever maar bij de concurrent wel. Ook zzp’ers die hun eigen hulpmiddelen gebruiken om hun arbeid aan te bieden vallen onder deze uitzondering.

Maar de ACM dient toch juist kartelvorming te voorkomen? Dat klopt. Echter ziet de kartelwaakhond de onderlinge afspraken door de vingers indien een zzp’er niet zo snel van een werknemer te onderscheiden is of indien zij anders geen bestaansminimum kunnen opbouwen.

Eerder werd deze zomer al bekendgemaakt door de voorzitter van de ACM dat de organisatie de standpunten met betrekking tot het kartelverbod zouden herzien. Volgens de ACM zijn sommige groepen zzp’ers kwetsbaar, waardoor werkgevers hun werknemers door de ‘goedkopere’ zzp’ers kunnen vervangen. Dit heeft negatieve gevolgen voor werknemers en zzp’ers. Deze regeling maakt het mogelijk dit te voorkomen.

Daarbij is het kabinet voorstander van het verbeteren van de positie van zzp’ers met een (te) laag uurtarief. Dit blijkt uit de plannen om een minimumtarief voor zzp’ers in te voeren.

 

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl