Onderneming oprichten: in 7 stappen naar een eenmanszaak!

Een eenmanszaak is simpel en snel op te richten, veel zzp’ers kiezen daarom voor een eenmanszaak. Maar welke stappen dien je te nemen voor het oprichten van een eenmanszaak? Vind het uit met behulp van dit stappenplan!

Indien je kiest voor een eenmanszaak, dan brengt dit voor- en nadelen met zich mee. Als startende zelfstandige ondernemer geniet je de eerste drie jaar van bepaalde belastingvoordelen. Een nadeel van het oprichten van een eenmanszaak is dat je met privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden.

Stappenplan

1. Voldoe aan de criteria

De eerste stap van dit stappenplan om na te gaan of je voldoet aan de drie criteria van de KvK voor het hebben van een onderneming. Ten eerste lever je goederen en/of diensten. Ten tweede vraag je hier meer dan een symbolische vergoeding voor, en tot slot neem je deel aan het economische verkeer. Met dit laatste wordt bedoeld dat je bijvoorbeeld niet alleen aan je vrienden en familie iets verkoopt. Als je start met een onderneming voldoe je meestal nog niet aan al deze criteria, maar je kan wel aantonen dat je dit van plan bent te doen.

2. Uurtarief bepalen

Als je als (startende) zzp’er bent is het belangrijk om je uurtarief te bepalen. Deze tweede stap kan nog vrij lastig zijn. Je wil namelijk onderaan de streep wel wat overhouden. Met behulp van de uurtarief calculator kun je berekenen wat het uurtarief dient te zijn dat bij jouw situatie past.

Het kabinet is voornemens om per 1 januari 2021 een minimum uurtarief voor zzp’ers in te stellen, dit zou € 16 per uur zijn.

3. Schrijven van een ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. In dit plan breng je eventuele kansen, risico’s, potentiële klanten en concurrentie in kaart. Het kan ook in je voordeel werken als je financiële ondersteuning nodig hebt. Maar ook als je dit niet nodig hebt, is het slim om te weten waar jouw kansen liggen.

4. Bedrijfsnaam bedenken

Vervolgens bedenk je een unieke bedrijfsnaam. Je dient van te voren wel even te checken of deze bedrijfsnaam nog niet in gebruik is in het Handelsregister. Denk hierbij ook na over of de naam makkelijk te Googelen is en of het past bij jou en jouw onderneming. Stel jezelf de vraag of de naam makkelijk te houden is voor klanten. Vraag eventueel de mening van vrienden, kennissen of familie. Er zijn ook diverse online applicaties om je te helpen bij het bedenken van je bedrijfsnaam, neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Namelix.

5. Inschrijven bij de KvK

Hierna kun je het formulier van de KvK invullen. Het inschrijven van jouw onderneming bij de KvK en in het Handelsregister is verplicht. Het formulier wordt digitaal verstuurd naar de KvK, hierna kun je kiezen op welke locatie van de KvK je de inschrijving persoonlijk wil afronden. Tijdens deze afspraak wordt gekeken of jouw onderneming aan alle voorwaarden voldoet. Indien dit zo is wordt jouw onderneming geregistreerd. Je ontvangt een KvK-nummer en de Belastingdienst stuurt een btw-nummer naar je op. De inschrijving kost eenmalig € 50.

6. Administratie opzetten

Het is wettelijk verplicht om een goede administratie te voeren. Dit geeft inzicht over hoe jouw onderneming er voor staat. Je kan zelf de administratie doen of het uitbesteden, onze partner NUWEA kan je hierbij helpen. Het is wel belangrijk om basiskennis over administratie te hebben ook al besteed je het uit.

7. Verzekeringen en pensioen

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen en het opbouwen van pensioen. Je bent namelijk geen werknemer, dus kun je bij ziekte geen beroep doen op een WW, WIA of de Ziektewet. Indien je je baan hebt opgezegd, stopt daarmee ook jouw pensioenopbouw. Je hebt als zzp’er wel recht op AOW, maar dat extraatje voor de oude dag zul je zelf moeten opbouwen. Bekijk hier enkele mogelijkheden.

Er zijn zzp’ers die bewust ervoor kiezen om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Er zijn ook andere mogelijkheden om een voorziening voor arbeidsongeschiktheid te treffen, zoals een broodfonds of een tulpenfonds. Dit zijn geen verzekeringen, maar collectieve voorzieningen tussen zzp’ers.

Denk ook aan andere risico’s waar je je eventueel voor kunt verzekeren. Wat als je bijvoorbeeld een dure vaas breekt? Lees hier meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering .

Op dit moment wil het kabinet een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers verplichten. Lees hier meer over de stand van zaken.

Andere rechtsvormen

In dit stappenplan is het oprichten van eenmanszaak behandeld, natuurlijk zijn er ook andere rechtsvormen. Wil je meer informatie over deze andere rechtsvormen? Kom daar hier meer over te weten!

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl