Ondernemingsplan opstellen in 7 stappen

Een ondernemingsplan, ook wel ondernemersplan, businessplan, of bedrijfsplan genoemd, is onmisbaar voor elke startende ondernemer. Hierin beschrijf je tot in detail wat jouw plannen zijn als zzp’er wat betreft jouw product of dienst, bijhorende prijs en de verwachte winst.

Stappenplan ondernemingsplan

Het is overigens niet verplicht om een ondernemingsplan te schrijven, maar zeker wel aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan de potentiële investeerders die je met behulp van dit plan kan aantrekken. Maar ook als je geen investeerders wil aantrekken is het van belang om alles voor jezelf in kaart te hebben. Lees hier met behulp van welke stappen jij een ondernemingsplan kan schrijven.

Het is belangrijk om het plan simpel en concreet te houden. Je wil immers wel dat het businessplan aantrekkelijk blijft om te lezen.

1. De ondernemer

In dit hoofdstuk presenteer je jezelf: de ondernemer. Zie dit als een soort cv, waarin je onder andere persoonlijke gegevens, jouw arbeidsverleden en je burgerlijke staat vermeldt. Het is belangrijk om te vertellen waarom je ondernemer wil worden en wat het doel is van jouw onderneming. Wat zijn jouw sterke en zwakke eigenschappen en hoe wil je je als ondernemer ontwikkelen?

2. Jouw idee

Eerst beschrijf je jouw idee. Waarom ben je met dit idee gekomen, welke dienst of producten wil je gaan leveren met dit bedrijf en in welke behoefte van (potentiële) klanten ga je voorzien?

3. Beschrijf jouw onderneming

Hierna geef je een algemene beschrijving van jouw onderneming. Hier valt te denken aan jouw bedrijfsplannen, maar ook waar de risico’s liggen voor jouw onderneming. Waar vestig je jouw onderneming? Heb je bepaalde verzekeringen of vergunningen nodig? Geef aan of je zelf je administratie doet of deze uit wil besteden.

4. Financieel plan

Dit is een zeer belangrijk deel van het ondernemersplan. Hier draait het om waar je geld vandaan wil halen, waar je het voor nodig hebt en hoeveel je nodig hebt. Er zijn vijf verschillende begrotingen die je in deze stap behandeld, namelijk de investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting, en een begroting voor privé-uitgaven.

5. Marketingplan

Hoe kom je aan je klanten? Beschrijf op welke markt je je bevindt en welke ontwikkelingen hier zijn, hoe speel je in op deze ontwikkelingen? Denk ook na over wie jouw concurrenten zijn en hoe je potentiële klanten gaan inwinnen.

6. Business Model Canvas

Het Business Model Canvas brengt met behulp van negen bouwstenen jouw onderneming in kaart. Deze bouwstenen bestaan uit de waardeproposities, klantsegmenten, klantrelaties, kanalen, inkomstenstructuur, kostenstructuur, partners, kernactiviteiten, en mensen en middelen. Lees hier meer over dit model.

7. Samenvatting

Als laatste stap schrijf je een samenvatting. Deze schrijf je als laatste, maar is het eerste hoofdstuk in jouw ondernemingsplan. Houd deze kort en krachtig, dus 1 à 2 A4’tjes. Maar wat neem je hier dan in op? Het is belangrijk om in te gaan op jouw idee, hoe de markt eruit ziet, potentiële klanten, concurrentie, hoe je jezelf wil onderscheiden van concurrenten, en de belangrijkste financiële gegevens.

Houd het simpel! Vraag eventueel om feedback van personen die geen kennis hebben op het gebied van ondernemer, zo kan iedere lezer de tekst begrijpen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl