Slechts 1 op de 4 van de zzp’ers positief over verplichte AOV

Uit onderzoek blijkt dat slechts een op de vier zelfstandige is positief over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Dit meldt Assurantie Magazine.

Dit onderzoek is verricht door Ipsos in opdracht van verzekeraar Allianz. Op dit moment heeft negen op de tien zelfstandigen geen AOV afgesloten. Voor zzp’ers is er nu nog geen verplichte AOV, maar die komt er wellicht wel. Uit nieuwe zzp-plannen van minister Koolmees blijkt dat het kabinet dit wel wil gaan verplichten. Hier is dan ook niet iedereen even blij mee.

De zelfstandigen die geen AOV afgesloten hebben, hebben meestal wel alternatieven hierop. Sommige zzp’ers hebben zich bijvoorbeeld aangesloten bij een broodfonds om tijdelijke arbeidsongeschiktheid te dekken. Anderen hebben een potje met een buffer bijeen gespaard.

Drie op de tien van de zelfstandigen wacht dan ook liever de definitieve zzp-plannen af voordat hij een AOV afsluit. Daarbij denkt 30% dat zij geen dekking voor arbeidsongeschiktheid nodig hebben.

De plannen zullen naar verwachting begin 2020 duidelijker worden. De commissie Borstlap biedt op 1 februari adviesrapport aan aan het kabinet betreffende de arbeidsmarkt. De nieuwe wet- en regelgeving gaat naar verwachting op 1 januari 2021 in. In de wetsvoorstellen staan onder andere een minimumtarief van € 16 voor zelfstandigen en een zelfstandigenverklaring voor uurtarieven van en boven € 75.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl