Onmacht bij zzp’ers door huidige situatie

Een opvallende titel bij het Financieel Dagblad: ‘Onmacht van de zzp’er groeit’. In dit artikel wordt commentaar gegeven op de huidige situatie wat betreft zzp’ers, zzp-bemiddelaars en de opdrachtgevers.

Na invoering van wet DBA ontstond veel onduidelijkheid wat betreft de regelgeving rondom zzp’ers. Wanneer is een zzp’er nou wel of niet schijnzelfstandig? Wat zijn de gevolgen voor het inhuren van een schijnzelfstandige? Grote opdrachtgevers, zoals banken en ministeries begonnen hierdoor massaal met het gebruik van zzp-bemiddelaars en contractbeheerders.

Recent waren bij bouwbedrijf BAM en ING al incidenten. Bij BAM werden door de contractbeheerder nogal uitbuitende arbeidsvoorwaarden gesteld. De tussenpartij van de ING, de zzp-bemiddelaar TCP, kampt met betalingsproblemen en kan dus niet de zzp’ers tijdig betalen.

Volgens het commentaar in het FD blijkt er dus een zeer dunne scheidingslijn te zitten tussen efficiëntie en uitbuiting. De tussenpartijen hanteren namelijk lage marges en kwamen sinds wet DBA als paddenstoelen uit de grond.

Daarbij vindt de commentator het onnodig om de zzp-bemiddelaars over hun werk te beoordelen. Politiek Den Haag geeft hen nou eenmaal de ruimte om op de vraag van de grote bedrijven in te springen, om zo in te spelen op de onzekerheid. De vraag is nu of de nieuwe wetgeving, die per 1 januari 2021 in gaat, meer duidelijkheid zal geven dan wet DBA.

Deze situatie geeft zzp’ers meer risico’s en een slechtere onderhandelingspositie, wat leidt tot onmacht.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl