Onverwachte bijtelling bij overstappers elektrische auto

Rij jij zakelijk een nieuwe (elektrische) lease-auto? En wil je deze ook privé gaan rijden? Dan kun je onverwacht met hoge bijtelling te maken krijgen, meldt RTL Z. Je kunt halverwege het jaar niet zomaar kosteloos overstappen.

Er zijn ruim 1 miljoen leaserijders in Nederland, hiervan rijdt 12 procent de auto alleen zakelijk. Als je halverwege het jaar kiest om toch de auto ook privé te rijden, dan moet je de bijtelling over de afgelopen maanden betalen. Dit geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari van het betreffende jaar. Je betaalt dus bijtelling terwijl je de auto in die periode niet privé hebt gereden. Meestal bedraagt de bijtelling 22 procent over de cataloguswaarde van de auto.

Als je per jaar niet meer dan 500 kilometer met jouw zakelijke auto privé rijdt, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Voor een half jaar geldt dus een maximum van 250 kilometer. De Belastingdienst eist wel een kilometerregistratie als bewijs.

Indien je ervoor kiest om de auto niet meer privé te rijden, maar alleen zakelijk, dan betaal je pas geen bijtelling meer vanaf het volgende kalenderjaar.

Deze maatregel is al jaren het geval, dit komt tegenwoordig alleen meer aan bod aangezien veel zakelijke rijders overstappen naar een elektrische auto halverwege het jaar. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) waarschuwt dan ook dat je niet op elk moment kosteloos kunt overstappen. VZR vertelt aan RTL Z dat zij dit al hebben aangekaart bij de Belastingdienst, maar de fiscus kan het aantal wissels niet aan.

De reden dat de fiscus de bijtelling op jaarbasis hanteert is om de regeling goed uitvoerbaar te houden voor werkgevers en de Belastingdienst. Zo is de fiscus zeker dat niet te weinig bijtelling wordt betaald. VZR is nog steeds in gesprek met de Belastingdienst hierover en pleit voor flexibilisering.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl