Tweede Kamer wil opheldering rondom flexbemiddelaars

De Tweede Kamer wil opheldering over de zaak rondom flexbemiddelaars als gevolg van de situaties bij ING en BAM. Van minister Koolmees van Sociale Zaken wordt daarom een verklaring verwacht, meldt het FD.

Er is een snelle groei van flexbemiddelaars en -brokers. De VVD vraagt daarom met spoed een debat aan voor opheldering na het zomerreces. Eerder werd duidelijk dat TCP, de broker van ING, betalingsproblemen had. Hierdoor kregen veel flexwerkers (nog) niet betaald. Bouwbedrijf BAM kwam ook in opspraak, aangezien zijn broker zzp-contracten afsloot met bepaalde voorwaarden ten nadele van de zzp’ers.

Daarbij maakt het CDA zich ook druk om de bemiddelaars die inspelen op de onduidelijke wetgeving. De groei nam sterk toe nadat bleek dat veel onduidelijkheid ontstond door wet DBA. Opdrachtgevers waren hierdoor bang om een zzp’er in te huren die achteraf als schijnzelfstandige aangemerkt wordt. Hierdoor klopten veel opdrachtgevers aan bij flexbemiddelaars, zodat deze tussenpersonen de aansprakelijkheid op zich nemen. CDA-kamerlid Palland diende daarom ook schriftelijke vragen in.

VVD’er Wiersma is tegen de nep-certificaten die sommige tussenpersonen aanbieden. Zij maken gebruik van de onduidelijkheid van wet DBA om geld te verdienen. Zo’n certificaat voegt geen enkele echte waarde toe. Wiersma is van mening dat de Belastingdienst zich actiever als bedrijfscoach moet opstellen, zodat een helder toetsingskader komt.

Volgens SP’er Bart Van Kent bestaat dit toetsingskader al, maar doordat hieruit bleek dat er juist veel schijnzelfstandigen zijn werd de handhaving volgens hem opgeschort. Hij is van mening dat de overheid het goede voorbeeld moet geven.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl