PSD2 kan ook gunstig zijn voor jou als ondernemer!

PSD2, wat staat voor Payments Service Directive 2, is een nieuwe wet die het betalingsverkeer regelt in de Europese Unie. Deze wet kan gunstig zijn voor iedereen, maar wat houdt het precies in?

Door PSD2 kun je nieuwe betaal- en rekeningdiensten gebruiken. Dit komt doordat je derden toegang kan geven tot jouw bankrekeningen. Een derde partij is een bedrijf die betaaldiensten levert naast jouw bank. Dit bedrijf komt online dan tussen jou en jouw bank te staan.

Je kunt alleen toestemming geven aan een betaalinitiatiedienst of rekeninginformatiedienst. Bij een betaalinitiatiedienst geef je eenmalig toestemming. Bij een rekeninginformatiedienst geef je toestemming voor 90 dagen. Na 90 dagen zul je hierbij dus opnieuw toestemming moeten geven. Er kan maximaal voor 90 dagen terug worden gekeken in de rekening.

Wellicht lijkt het je een nogal duister idee dat een andere partij jouw bankrekening kan inzien. Maar het is veilig om te doen, De Nederlandsche Bank en Autoriteit Persoonsgegevens zullen hier toezicht op houden. Op de website van DNB kun je een openbaar register vinden, hierin kun je vergunninghouders opzoeken. Je rekening wordt niet toegankelijk voor iedereen.

Maar wat valt er onder het toestemming geven? Een derde partij kan hierdoor verschillende dingen doen en zien. Hij kan jouw banksaldo checken, namens jou een betaling doen en bovendien jou een overzicht geven van jouw bankzaken.

PSD2 heeft meerdere doelen. Met PSD2 wil de Europese Commissie meer concurrentie in de Europese markt creëren. Daarbij wil het innovaties in het betalingsverkeer stimuleren en consumenten beter beschermen. De veiligheid vergroten van betalingen is ook een belangrijk doel. Tot slot wil de Europese Commissie hiermee bijdragen aan één Europese markt.

De wet zal in elk EU-land worden opgenomen in de nationale wetgeving. Deze is al in februari 2019 ingegaan, maar gaat per september 2019 geheel in werking.

Wat kan de wet voor jou als ondernemer betekenen?

De PSD2 onderscheidt drie groepen:

  • De consument
  • De winkelier
  • De derde partij

Als ondernemer kun je een vergunning aanvragen om toegang te kunnen krijgen van de bankrekeningen van consumenten die jou daar toestemming voor geven. Wanneer je deze vergunning hebt, dan kun je zelf nieuwe betaaldiensten aanbieden. Hiermee kun je bijvoorbeeld het nieuwe betaalproces in jouw app integreren.

Daarbij kun je als ondernemer een alternatieve manier van pin- of creditkaartbetalingen ontwikkelen voor aan de kassa. De klant moet hier wel mee instemmen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl