Reiskosten: wat moet je weten als zzp’er?

Als zzp’er is het soms noodzakelijk om op pad te gaan voor jouw opdrachtgever. De afgelegde kilometers brengen reiskosten met zich mee. Deze reiskosten zijn aftrekbaar van de winst, maar hoe werkt dit precies?

Jouw reiskosten worden door de Belastingdienst gezien als zakelijke kosten. Deze kosten zijn dus aftrekbaar. Het is voor de Belastingdienst onbelangrijk hoe hoog het bedrag aan reiskosten op jouw factuur is.

Werkgevers mogen € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden aan werknemers. Hierdoor is dit bedrag de algemene norm. Maar jij bent een ondernemer en geen werknemer! Je mag dus een hoger bedrag voor reiskosten afspreken.

Je kunt op verschillende manieren reiskosten doorberekenen aan jouw opdrachtgever. Kijk dus zelf welke manier het beste past bij jouw situatie. Je kunt ten eerste de reiskosten in jouw uurtarief opnemen, dit is eenvoudiger aangezien je minder hoeft te administreren en factureren. Weet je dat je veel op pad moet? Dan is dit waarschijnlijk de beste optie. Ten tweede kun je de reiskosten apart op de factuur neerzetten. Dit is slim als je niet vaak naar een locatie hoeft en dus soms lange afstanden aflegt. Bij deze optie is het handig om vooraf afspraken te maken met jouw opdrachtgever om discussies te voorkomen.

Hoe zit het dan met het reizen met het openbaar vervoer? Denk bijvoorbeeld aan de trein, taxi, of de bus. Hierop zit een btw-percentage van 9%. Als je kunt aantonen dat de rit een zakelijke rit was, dan kun je de btw terugvorderen bij de Belastingdienst. De kosten exclusief btw kun je aan jouw opdrachtgever doorbelasten.

In het geval van zakelijke kilometers met een privéauto is het belangrijk dat je een kilometerregistratie bijhoudt, zodat je de zakelijke kilometers maal € 0,19 kunt aftrekken van de winst.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl