‘Schoolleiders zijn zelf de oorzaak van toename zzp-docenten’

Het komt door de schoolleiders zelf dat het aantal zzp’ers in het onderwijs toeneemt, zegt Tjip de Jong in het NRC. Hij vindt dat het te makkelijk is om zzp-leerkrachten zo de schuld te geven van de problemen in het onderwijs.

De toename van zzp’ers in het onderwijs niet alleen door geld, er zijn namelijk meerdere oorzaken volgens Tjip. Zelf is hij een zelfstandig onderzoeker, docent en adviseur op het gebied van leren en ontwikkelen. Hij vindt namelijk dat op dit moment sprake is van onaantrekkelijk werkgeverschap in het onderwijs.

Zo is er voor leraren weinig autonomie en weinig ruimte om zelf invulling te geven aan de directe werkomgeving. Ook telt Tjip daar de ouderwetse materialen en gebouwen bij op. Dit terwijl in andere branches flink aan de arbeidsvoorwaarden gewerkt wordt. Wanneer gaat dit ook in het onderwijs gebeuren? Het lijkt nu alsof het onderwijs compleet stilstaat met alle gevolgen van dien.

Leraren willen graag de focus neerleggen op het lesgeven en waardering krijgen voor hun werk. Managers die tegen deze behoeften in gaan bederven vaak de werksfeer voor de docenten. Leraren nemen dan ook desnoods het heft in eigen handen, waardoor zij zich als zzp’er bijvoorbeeld vrijer voelen.

Daarbij geeft Tjip ook nog een aantal tips voor schoolleiders:

  • Focus op het onderwijzen, zonder veel extra activiteiten;
  • Zorg voor een rustige pauzeplek;
  • Genoeg pauzemomenten;
  • Fijne werkplekken;
  • Goede hygiëne;
  • Een goed apparaat voor koffie en thee;
  • Lokalen die goed geventileerd zijn.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl