De leraar als ondernemer, het worden er steeds meer

Er komen in het onderwijs steeds meer zzp-leraren. Afgelopen jaren is het aantal zzp’ers in het basis- en voortgezet onderwijs flink gestegen. Nog steeds is sprake van een lerarentekort, maar op korte termijn lossen zzp’ers het lerarentekort op.

In het Parool vertellen drie verschillende zzp-leraren waarom zij besloten hebben om zzp-docent te worden in plaats van in vaste dienst te gaan. Wordt het onderwijs op deze manier toch aantrekkelijker?

Eén van de zzp-leraren is Jan Hoetmer. Voor hem is het belangrijk om flexibiliteit te hebben. Hij vertelt aan het Parool dat hij de baan niet geschikt vindt voor langer termijn, aangezien hij de uitdaging miste na verloop van tijd. Op deze manier kan hij zelf bepalen op welke scholen hij les wil geven en voor welke periode.

Daniëlle van Rijn werd zzp’er om niet meer aan alleen de schoolvakanties vast te zitten. Daarbij wilde ze af zijn van de verplichtingen om het onderwijs heen, zoals vergaderingen en studiedagen.

Rozemarie Ordelmans-Zandbergen koos ervoor om zzp’er te worden om meer ervaring op te doen op verschillende scholen. Ze vindt dat het onderwijs creatiever mag.

Wel is er kritiek op de opkomst van de zzp-leraar. Critici vinden dat dit ten kosten gaat van de leerlingen, aangezien zij hun leraar niet goed leren kennen en andersom.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl